U trendu

U Srbiji degradirani demokratski standardi, opozicija mora da se ujedini

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je da su u Srbiji degradirani demokratski standardi i da je slobodan demokratski prostor od 2012. godine „dramatično smanjen“, što sužavanjem medijskih sloboda, što smanjivanjem finansijskih sredstava.  „Opozicija se gura u ilegalu. Mi u medijima praktično ne postojimo i nemamo priliku da se obraćamo građanima, osim direktno. Čak i ono malo omogućenog pristupa medijskom prostoru koristi se da bi se izvrtale naše reči, skretale teme sa suštinskih problema ili konstruisala slika sukoba unutar opozicije, što samo dodatno pasivizira birače koji su protiv ove vlasti“, rekao je Tadić za novi broj „Njuzvika“, koji izlazi sutra.

Lider SDS je potvrdno odgovorio na pitanje da li to znači da je u vreme kada je on bio na vlasti opoziciji bilo lakše, navodeći da je opozicija tada imala pristup i medijima i znatnim sredstvima da mobiliše svoje biračko telo. 

„Opozicija je imala normalan i slobodan prostor za rad, čak i uprkos tome što nije uvek uvažavala demokratska načela, pa smo, nažalost, u vreme mog predsednikovanja imali ne samo demokratske i mirne proteste već i demonstracije s ljudskim žrtvama zbog saradnje sa Haškim tribunalom, pregovora na Kosovu… Taj period je sa ovim sada neuporediv i očigledno smo kao društvo degradirali sa stanovišta demokratskih standarda“, rekao je Tadić, koji je bio predsednik Srbije od 2004. do 2012. godine.

Upitan šta će SDS raditi u takvim okolnostima, Tadić je rekao da imaju „opoziciono iskustvo iz devedesetih godina“ i da će morati da primenjuju te metode onoliko koliko se „sadašnja vlast bude ponašala kao vlast iz devedesetih“.

Tadić je optužio vlast za „masovnu proizvodnju afera“, koja je dovela do toga da „više niko i ne primeti da te afere nemaju epilog, jer se umesto epiloga nudi sledeća afera“.

„I onda više ne može da se razazna ko je kriv a ko je nevin, a stvaranje takve konfuzije je upravo cilj vlasti kako bi se u kreiranom haosu prikrile njihove greške, afere i neuspesi“, dodao je on.

Prema Tadićevim rečima, danas u „ovolikoj asimetriji vlasti i opozicije i stalnom diskreditovanju opozicije i ponavljanju da ona ne postoji, gradjani koji ne glasaju za vladajuće stranke su demotivisani da izlaze na izbore jer smatraju da njihov glas ne znači ništa i ne može da promeni bilo šta“.

„Opozicija mora da se ujedini jer glasanje za male opozicione stranke nije glasanje za snažnu opciju koja zaista može da napravi preokret. Mi smo duboko uvereni da opozicioni savez koji smo formirali može da promeni sve to“, rekao je Tadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)