U trendu

U Srbiji stepen slobode u opadanju

U Srbiji i u susednim zemljama stepen slobode u oblasti politike, vladavine prava i ekonomije je u opadanju, a medju najvažnijim trendovima su stagnacija u oblasti borbe protiv korupcije i izostanak reformi pravosudja u oblasti vladavine prava, zaključili su danas učesnici konferencije nemačke Fondacije Fridrih Nojman.

Fondacija Fridrih Nojman predstavila je novo izdanje Barometra slobode u oblastima političkih i ekonomskih sloboda i vladavine prava u tridesetak zemalja Evrope i centralne Azije.

Učesnici su naveli da su u najvećoj meri ugrožene sloboda razmene robe, sloboda poslovnog nastanjenja i pružanja usluga, sloboda kretanja osoba i razmene kapitala.

Analitičar Mihailo Gajić rekao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju slabiji nivo zaštite vlasničkih prava, dodajući da su ekonomske slobode gotovo svugde u stagnaciji.

Prema njegovim rečima, što je zemlja duže u EU, ona ima bolju poslovnu regulaciju u odnosu na države koje su tek pristupile Uniji.

Kako je naveo analitičar Ivan Despotović, sloboda je „najviše trpela“ u zemljama u razvoju.

Prema njegovim rečima, visok stepen podele medija po političkim linijama glavne su karakteristike medijske scene u Evropi, pa tako i na Balkanu, a zabeležen sve veći broj fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima, što dovodi u pitanje kritičko novinarstvo.

„Osim vladajućih elita, koje su poprilično nezavisne u procesu donošenja odluka, ne može se reći da u ovom delu Evrope ne postoje drugi igrači koji imaju i itekako važan uticaj na društvenopolitička zbivanja, kao što su recimo ratni veterani u Hrvatskoj, tajne službe u Srbiji i religijske institucije u BiH“, rekao je on.

Analitičar Dušan Gamser je kazao da su na Zapadnom Balkanu najvažniji trendovi u oblasti vladavine prava izostanak reformi pravosudja i dalja zavisnost pravosudja kako od izvršne vlasti, tako i od raznih formalnih i neformalnih centara moći druge vrste, a takodje stagnacija u oblast borbe protiv korupcije.

On je naveo da je odnos prema nacionalnim manjinama znatno bolji, ali ima još mogućnosti za unapredjenje.

U izdanju Barometra slobode za 2016. godinu obuhvaćeno je 30 zemalja, od kako je navedeno, Belgije do Tadžekistana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.