U trendu

U Užicu počelo dečije Licidersko srce

UŽICE – Jubilarni 10. Međunarodni dečji festival foklora Licidersko srce počeo je u Užicu, uz učešće 1.300 mališana iz 13 zemalja sveta.

Ceremoniji otvaranja na užičkom Trgu partizana sinoć je prethodio svečani defile učesnika iz Kine, Rusije, Turske, Makedonije, Poljske, Bugarske, Slovenije, Slovačke, Republike Srpske, Srbije i po prvi put iz Kolumbije, Egipta i Letonije.

Prema rečima Ivane Cvetković iz Organizacionog odbora, ove godine festival je okupio rekordan broj dece zahvaljujući dobrom ođeku koji je ova manifestacija imala u svetu.

„U proteklih 10 godina Licidersko srce okupilo je 8.000 mališana iz 36 zemalja sveta i postao je jedan od prestižnih festivala u kalendaru događaja koji promovišu dečje folklorno stvaralaštvo. A kulturno nasleđe svakog naroda ,u kome folklor zauzima važno mesto, jer nas podseća na naše korene, najbolja je osnova za upoznavanje, razmenu iskustva i izgradnju mostova prijateljstva i razumevanja“, rekla je Cvetkovićeva.

Festival traje do 19.avgusta, a pored koncerata u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru, održaće se u folklorne radionice, edukativne tribine na kojima se mladi upoznaju sa folklornim nasleđem različitih podneblja, kao i izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica i „Decenija Liciderskog srca“.

Festival i ove godine ima humanitarni karakter, a novcem od prodaje liciderskih srca do sada je pomognuto deci kojoj je to bilo potrebno u Beogradu, Užicu i Višegradu.

Licidersko srce se održava u organizaciji Udruženja građana Era iz Užica, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, a uz podršku grada Užica, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.