U trendu

U Vladi se nije razgovaralo o izručenju radikala

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se u Vladi Srbije nije razgovaralo o zahtevu Haškog tribunala da troje bivših i sadašnjih funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) bude izručeno zbog optužbi za nepoštovanja tog suda.

„To nije nešto o čemu se razgovaralo u Vladi, to je nešto što nas je uslovno rečeno „zateklo“ kao informacija, ne više od toga“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu upitan da li strahuje da bi Srbija mogla da trpi posledice zbog onoga što Tribunal naziva „nesaradnjom sa Hagom“ usled neizručenja optuženih.

Vulin je dodao da će Vlada Srbije postupati odgovorno i u skladu sa zakonom, nakon što „vidi“ zahteve Haškog tribunala.

„Dozvolite da prvo vidimo šta Haški tribunal zapravo traži od nas. Kada to budemo znali, onda ćemo moći da se izjašnjavamo o tome“, rekao je Vulin.

Haški tribunal optužio je Vjericu Radeta, Petra Jojića i Jovu Ostojića za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.

Optužnica je podignuta u decembru 2014, a objavljena je juče pošto Vlada Srbije nije sprovela nalog za hapšenje koji joj je Tribunal uputio 15. januara.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da je nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića do juče bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude sudjeno nakon izricanja presude Vojislavu Šešelju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.