U trendu

Učenicima iz SRB 5 srebrnih medalja na olimpijadi iz fizike

BEOGRAD – Na upravo završenoj 49. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj u Lisabonu, učenici iz Srbije su osvojili pet srebrnih medalja, saopštili su danas vođe srpske ekipe.

Medalje su osvojili Novak Stanojević iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, Igor i Marko Medvedev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Dimitrije Pavlov iz gimnazije „Vuk Karadžić“ iz Loznice i Bogdan Stanojević iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša.

Treći put uzastopno svi učenici iz Srbije osvajaju medalje na međunarodnoj olimpijadi, i ovo je jedan od najboljih rezultata od kako se učenici iz Srbije takmiče.

Ekipu Srbije vodili su Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna i dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Odlazak ekipe Srbije na olimpijadu je pomogli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS.

Srbija je učestvovala i na 31. Međunarodnom turniru mladih fizičara od 19. do 26. jula u Pekingu, gde je zauzela 18. mesto, pri čemu je za bronzanu medalju nedostajalo 1,7 poena.

Tim Srbije su činili učenici – Petar Petrašinović, 4. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik Emilija Đorđević, 4. razred, Gimnazija u Smederevu Aleksandra Petković, 3. razred, Gimnazija Svetozar Marković, Niš Miloš Petrašinović, 2. razred, Gimnazija Vuk Karadžić, Trstenik.

Stručni rukovodioci tima su bili dr Aleksandra Alorić i Vladimir Vel?ić iz Instituta za fiziku u Beogradu i Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ekipa Srbije tek drugi put je ove godine učestvovala na ovom prestižnom tradicionalnom međunarodnom takmičenju i zabeležen je sjajan napredak u odnosu na prošlu godinu kad je osvojeno 25. mesto u konkurenciji 30 zemalja, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike