U trendu

Ukradena nam je pravna država, a mi smo se pretvorili u zemlju jednog čoveka

Predsednik Odbora za visoko obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dušan Teodorović izjavio je da se mandatar Aleksandar Vučić ponaša diktatorski, da je gradjanima Srbije „ukradena pravna država“ i da je ona pretvorena u zemlju jednog čoveka.

U intervjuu za nedeljnik NIN on je ocenio da jedini način da Srbija dobije šansu da ide napred jeste da Aleksandar Vučić i čitava ekipa oko njega odu sa vlasti, a da bi se to desilo moraju odmah da se ujedine sve opozicione snage, makar na tri meseca.

„Posle možemo opet da se razilazimo, kao što je DOS uradio, ali ne bi Vojislav Koštunica pobedio Slobodana Miloševića da se nisu ujedinili makar i na kratko“, rekao je Teodorović.

Teodorović je dodao i da Vučića doživljava kao „vodju fudbalskih navijača“, jer se u svakom obraćanju javnosti „bori sa zamišljenim protivnikom na koga počinje da viče posle tri munuta smirenog obraćanja“.

On je podsetio da je Vučić hteo da skida tablu ulice sa imenom Zorana Djindjića a sada hoće da mu diže spomenik i da je govorio da je protiv Evropske unije, a sada veruje u nju, i to ocenio kao nepristojno i nepošteno.

„Ne treba zaboraviti da je Vučić novac poreskih obveznika trošio na angažovanje bivših evopskih političara sumnjivih biografija, kao što su (Franko) Fratini, (Alfred) Guzenbauer i (Dominik) Stros Kan. Kakav je njihov doprinos i šta su uradili za gradjane Srbije“, rekao je Teodorović.

Prema njegovim rečima, strašno je i što je Vučić odluči da angažuje jednog od najvećih zagovornika bombardovanja Srbije i bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za savetnika.

„Da li gospodin Vučić oseća bar malo srama zbog angažovanja Blera i da li ministarstva zbog njegovogovog angažovanja bolje funkcionišu?“, upitao se Teodorović.

Upitan da li bi ikada pristao da bude ministar prosvete, on je rekao da bi to umeo da radi, ali u zavisnosti od toga ko je predsednik Vlade, njene politike i cilja.

„Moramo žestoko da reformišemo srpsku prosvetu. U Srbiji se godišnje na doktorske studije upisuje preko 4.000 ljudi, pretpostavka je da ćemo za 10 godina imati 40.000 doktora ili kvazidoktora nauka. Imaćemo bolesnu situaciju gde će pola Srbije biti doktori, a pola funkcionalno nepismeni“, zaključio je Teodorović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.