U trendu

Ukrajinski ambasador: Skoro isti stav o uticaju Rusije na Srbiju deli i naš MSP

Ukrajinski ambasador Oleksandr Aleksandrovič rekao je da posle konsultacija u Kijevu, na koje je pozvan posle izjave o negativnom uticaju Rusije na Srbiju, nije promenio stav.

U intervjuu za B92.net, prvom za srpske medije posle povratka s razgovora u ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova, Aleksandrovič je rekao da je stav ministarstva „skoro isti kao njegov stav“.

Aleksandrovič je izražio žaljenje što je Srbija prošle godine u Ujedinjenim nacijama glasala protiv Ukrajine u rezoluciji o ljudskim pravima na Krimu, kao i ove godine.

„To je nerazumno imajući u vidu naš čvrst stav o nepriznavanju Kosova i imajući u vidu činjenicu da je pre decembra 2016. godine Srbija uvek bila neutralna“, rekao je on.

Na pitanje zašto Srbija vodi takvu politiku, Aleksandrovič je rekao da to treba pitati šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića jer on ne može, budući da „već 14 meseci čeka na audijenciju“ kod ministra Dačića.

Ukrajinski ambasador je rekao da je na konsultacijama u Kijevu „naglasak bio na dve teme – učešću srpskih plaćenika u ratu na istoku Ukrajine na strani ruskih terorista i pitanje stava Srbije prema Krimu i putovanju srpskih političar na Krim“.

On je rekao da je od početka rata u Ukrajini 2014. godine, 370-380 ljudi iz Srbije ratovalo u Ukrajini na strani proruskih separatista.

Aleksandrovič je povodom svoje ranije izjave da „Rusija zloupotrebljava Srbiju kako bi stvorila haos i izazvala rat na Balkanu“, rekao da nikada nije kazao da Srbija ne vodi samostalnu spoljnu politiku, dodajući da ne želi da se meša u to.

„Suština ovog rata Rusije protiv Ukrajine nema nikakve veze s jezikom, religijom ili geopolitikom. Suština je u unutrašnojoj politici Rusije. Kad imate korumpiran kriminalizovan režim, želite, prvo, da vaši susedi i druge zemlje u Evropi budu takodje korumpirani i kriminalizovani tako da lakše imate biznis s njima. Drugo je da morate da skrenete pažnju svog osiromašenog naroda na nekog izvan zemlje, izvan Rusije“, rekao je on.

Aleksandrovič je rekao da prema podacima Kijeva, 67 odsto Ukrajinca, uključujući stanovništvo na istoku zemlje, želi da Ukrajina postane članica NATO.

On je rekao da je Kijev ukinuo politiku vojne neutralnosti, pošto je „prethondno rukovodstvo Ukrajine radilo sve za Rusiju, ali to nije pomoglo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.