U trendu

UNICEF podseća da decu niko ne sme da izlaže opasnosti

Decu niko ne treba da izlaže opasnosti,  a prizori vidjeni u sredu na srpsko-madjarskoj granici ne smeju da se ponove, saopštilla je danas agencija UN za prava deteta (UNICEF) i podsetila na obaveze koje je Madjarska preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta.

„UNICEF je u kontaktu sa stalnim predstavnikom vlade Mađarske u Ujedinjenim nacijama u Njujorku i razgovara se o tome kako deca izbeglice i migranti mogu biti adekvatno zaštićeni, u skladu sa obavezama koje je ta zemlja preuzela ratifikacijom Konvencije o pravima deteta“, navedeno je u saopštenju UNICEF-a.

Agencija UN navodi da su deca koja su sada izbeglice „već doživela ogromne  patnje na svojim putovanjima“, i da sada sa njima treba da se postupa „na dostojanstven način“ i obezbedi im se neophodna nega, zaštita i saosećanje.

„UNICEF poziva vladu Mađarske da bude vođena najboljim interesima dece kada donosi odluke koje utiču na decu izbeglice i migrante. Deca ne bi trebalo da budu kriminalizovana zato što su izbeglice ili migranti, niti treba da budu odvojena od svojih porodica“, navodi se u saopštenju medjunarodsne  organizaije.

Dodaje se da  je UNICEF ponudio pomoć vladi Mađarske da ojača zaštitu dece, ne samo zbog sukoba na mađarsko-srpskoj granici u sredu, nego i zbog izveštaja da novi zakon, koji Mađarska uvodi, može da dovede do toga da deca koja dolaze u zemlju budu pritvorena, krivično gonjena i odvojena od svojih roditelja.

UNICEF je pozvao i sve članice EU da brzo reaguju i pruže zaštitu  na koju deca izbeglice i migranti imaju pravo, i naglasio da je to obaveza svih zemalja koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.