UNS: Grad Valjevo da ne ograničava slobodu javnog informisanja

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas da je nedopustiva odluka Grada Valjeva da novinarima zabrani prisustvo sednicama Gradskog veća i zatražilo od gradskih vlasti da im omoguće nesmetan rad i izveštavanje. 

U saopštenju, UNS je podsetio da su sednice Gradskog veća javne i pozvao na poštovanje Zakona o javnom informisanju koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja.

Grad Valjevo u petak je saopštio da je radi bolje i sadržajnije informisanosti gradjana promenio sistem dostavljanja informacija medijima, u vezi sa sednicama Gradskog veća.

„Sve sednice biće održavane bez direktnog prisustva medija, uz blagovremeno informisanje o tačkama dnevnog reda, kao i o ishodu odluka Gradskog veća. Nakon svake sednice Gradskog veća biće dostavljeno saopštenje, koje će javnosti omogućiti detaljan uvid u odluke koje su donete. Po potrebi će se članovi Gradskog veća direktno obraćati na konferencijama za novinare, na kojima će javnosti još detaljnije obrazlagati određene odluke, koje su bitne za funkcionisanje grada“, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike