U trendu

UNS osudio nasilje nad novinarkama TV Pink

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je najoštrije osudilo nasilje nad novinarkama TV Pink, koje se desilo tokom protesta pokreta Dveri ispred te televizije i zatražilo da odgovorni
budu kažnjeni.

U saopštenju, UNS je preneo da je tom udruženju urednik Informativnog programa RTV Pink Goran Gmitrić rekao da je „udarac pesnicom oborio Gordanu Uzelac na zemlju, dok je u potiljak udarena Mara Dragović“.

Obe novinarke, naveo je Gmitrić, pratile su dogadjaj sa drugim ekipama, imale su mikrofone sa oznakama TV Pink i bile uz snimatelje na koje su bacane kamenice i flašice vode.

„Novinarke nisu napadnute kad su izlazile iz televizije, nego su pratile dogadjaj s drugim ekipama. Gordana Uzelac je pala posle udarca pesnicom. Momak iz obezbedjenja TV Pink koji je to video je istrčao, uleteo u masu i uneo je u televiziju“, kazao je Gmitrić i dodao da su novinarke dale iskaze policiji i da su odvezene u Hitnu pomoć.

UNS je naveo da zahteva da nadležni državni organi hitno identifikuju i procesuiraju napadače, kao i da javnosti saopšte sve okolnosti incidenta.

Udruženje je podsetilo da se odredbama Krivičnog zakonika napadi i pretnje novinarima tretiraju isto kao i napadi na službena lica i da je ovo drugi napad na novinare ove godine na stranačkom skupu – u maju novinari Danasa i Tanjuga silom su onemogućeni u obavljanju novinarskih zadataka a napadači na njih do danas nisu procesuirani, iako su identifikovani.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.