U trendu

Uručena protestna nota Hrvatskoj zbog paljenja nedeljnika Novosti

Otpravniku poslova Ambasade Hrvatske u Beogradu danas je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije uručena protestna nota zbog raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj na skupu pristalica Autohtone hrvatske stranke prava ispred sedišta Srpskog narodnog veća u Zagrebu, 2. septembra.

Na protestu, na kom se okupilo dvadesetak pristalica neparlamentarne AHSP-a, isticani su slogani „Za dom spremni“ i „Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet“ i zapaljen je primerak nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da ovakav incident, izvršen od strane neofašističke političke grupe iz Hrvatske predvodjene njenim predsednikom, u prisustvu pripadnika MUP-a Hrvatske, predstavlja primer raspirivanja nacionalne mržnje i zastrašivanja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pokušaj revizije istorije kao i veličanje ustaškog pokreta i njegovih obeležja“, navodi se u protestnoj noti Srbije.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije očekuje da izvršioci krivičnih dela budu optuženi i kažnjeni po zakonu, kao i da „u duhu očuvanja i daljeg razvijanja bilateralnih odnosa“ hrvatske vlasti ubuduće spreče skupove „sa izvesnim krajem – vredjanje predstavnika srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj i Srba u celini“, dodaje se u protestnoj noti uručenoj otpravniku poslova hrvatske ambasade. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar