U trendu

Usaglašeno polazište za poglavlje 35

Srpski premijer Aleksandar Vučić i čelnici Evropske unije u ponedeljak će u Briselu politički i pravno otvoriti prva poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu s EU i to je podstrek svima koji žele da postanu deo Unije, rekli su danas novinarima zvaničnici u Savetu ministara EU.

Isti izvori su agenciji Beta potvrdili da je Komitet stalnih predstavnika, ambasadora članica EU u potpunosti usaglasio polazišta za poglavlja 32 o finansijskom nadzoru i 35 o normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Medjuvladina konferencija EU-Srbija, na kojoj će „zeleno svetlo“ za pregovore o dva poglavlja dati srpski premijer Vučić, šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU, Žan Aselborn, kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han, preneće tehnički deo pregovora na Evropsku komisiju i srpske vlasti.

Zemlje članice Unije imaće, medjutim, stalni nadzor o toku pregovora o svim poglavljima preko Radne grupe za proširenje – COELA.

U krugovima EU se očekuje da će EU i Srbija ključna poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i temeljnim slobodama otvoriti na početku predsedavnja Holandije poslovima EU, od januara 2016.

Šefovi diplomatija evropske dvadesetosmorice će u utorak „potvrditi opredeljenost za politiku prijema novih članica i evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, navodi se u pripremnom dokumentu zasedanja ministara inostranih poslova Unije.

Oni će podrobno razmotriti i usvojiti zaključke o strategiji proširivanja i godišnjim izveštajima koje je o napretku zemalja na putu ka EU dala Evropska komisija, s glavnom pažnjom na rezultate koje su u već otvorenim pregovorima postigli Srbija, Crna Gora i Turska.

Savet ministara će ukazati na ključnu potrebu primene zakona i jačanja saradnje u borbi protiv terorizma.

Evropski ministri će „posebno odati priznanje Turskoj, Srbiji i BJR Makedoniji za napore u rešavanju izbegličke i migrantske krize koja je ozbiljno pogodila to područje“.

„Očekuje se da Savet ministara EU podrži stalne napore Evropske komisije u cilju sprovodjenja ključnih reformi, uključujući vladavinu zakona, temeljna prava, ekonomski razvitak i jačanje konkurentnosti, kao i snaženje demokratskih ustanova i pospešenje preustrojstva državne uprave”, stoji u pripremnom dokumentu zasedanja.

Evropski ministri će takodje razmeniti mišljenja o tome kako Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo sprovode sporazume o pridruživanju s EU, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike