U trendu

Uskoro otvaranje poglavlja

U Beogradu je danas održan sastanak Saveta Koordinacionog tela Vlade za proces pristupanja Evropskoj uniji, na kojem se razgovaralo o sprovođenju Nacionalnog programa za usvajanje pravnih tekovina EU (NPAA), statusu programiranja i sprovođenja IPA fondova i posle kojeg je ocenjeno da se uskoro očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Posebno je bilo reči o koordinaciji komunikacionih aktivnosti tokom pristupanja, ali i o reformi državne uprave u procesu evropskih integracija, uvažavajući izazove aktuelne fiskalne konsolidacije, navodi se u saopštenju Saveta.

Sastankom je predsedavala ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je naglasila da je pitanje vremena kada će biti otvorena prva pregovaračka poglavlja.

„Junker (Žan Klod) i Merkel (Angela) su ocenili da Srbija dobro radi i da se Vlada na ozbiljan način bavi i reformskom agendom i evropskim integracijama. Srbija je prepoznata kao ozbiljan kandidat za članstvo a posvećenost Vlade napretku države i saradnje u regionu svrstalo je Srbiju u red odgovornih i reformski orjentisanih kandidata“, istakla je Jadranka Joksimović, a navodi se u saopštenju.

Šefica Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević obavestila je Savet o pripremama za narednu fazu pregovaračkog procesa, nakon završenog procesa skrininga. Naglasila je da Srbija prati tempo usvajanja izveštaja sa skrininga za jedan broj poglavlja i da je započeo rad na pregovaračkim pozicijama, ali i na obavezama za ispunjavanje merila za njihovo otvaranje.

Primena revidiranog NPAA najavljeno je da će početi 1. januara 2016. godine i obuhvatiće period od tri godine, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine. Realizacija NPAA će, u odnosima sa EU, u narednom periodu predstavljati jedan od ključnih faktora za praćenje napretka Srbije u procesu pristupanja.

Takođe je poručeno da finansiranje iz IPA 2016 bude usklađeno  sa samim procesom pregovora, pre svega sa preporukama sa skrininga i sa najvažnijim aktivnostima u akcionim planovima za otvaranje pojedinačnih poglavlja. Naglašeno je i da državne institucije treba da blagovremeno planiraju kapacitete neophodne za efikasno sprovođenje projekata finansiranih iz IPA sredstava.

Na sastanku je donet i nacrt akcionog plana za sprovođenje Strategije komunikacije Vlade Republike Srbije o IPA. Ovaj nacrt  predviđa aktivnosti, u periodu od septembra 2015. do kraja 2016. godine, koje će doprineti boljoj informisanosti građana o razvojnoj pomoći iz Evropske unije, pre svega o IPA fondovima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.