U trendu

UST: izbor tužilaca u Savetu-korak u pravom smeru

BEOGRAD – Udruženje sudija i tužilaca (UST) ocenilo je večeras, nakon prvog uvida u radni tekst ustavnih amandmana koji su danas objavljeni, da je korak u pravom smeru rešenje prema kojem će javne tužioce birati Visoki savet tužilaca bez učešća Narodne skupštine.

Udruženje je u saopštenju istaklo važnost ovog rešenja, podsećajući da su tokom javne rasprave pojedini javni tužioci zagovarali ideju da Narodna skupština ostane u procesu izbora, što je sasvim suprotno mišljenju Venecijanske komisije.

Takođe je pohvalilo predlog da predsednik Visokog saveta sudstva dolazi iz redova sudija, kao i predlog da se, kako navodi, uspostavi balans između predstavnika tužilačke organizacije i istaknutih pravnika u Visokom savetu tužilaca.
Međutim, UST ističe da će detaljno proučiti objavljeni radni tekst ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, kako bi dalo argumentovanu ocenu u kojoj meri je isti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije, u pripremi za predstavljanje radnog teksta na najavljenom okruglom stolu.

Ministarstvo pravde objavilo je danas na svom sajtu amandmane na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, koji su usklađeni sa mišljenjem Venecijanske komisije.

Povodom Radnog teksta amandmana, Ministarstvo pravde će organizovati okrugli sto na kojem će stručnoj javnosti predstaviti amandmane.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike