UST osuđuje javno prozivanje sudija zbog njihovih odluka

BEOGRAD – Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je danas poimenično navođenje u pojedinim medijima sudija koje su kroz učešće u donošenju odluka veća, iskazali svoje viđenje prava i primenu zakona na utvrđeno činjenicno stanje, podsećajući na princip nezavisnosti sudstva, koji je temelj ustavnog poretka i temelj garancije ljudskih prava i sloboda.

Ovo strukovno udruženje smatra da se kroz učestale senzacionalisticke naslove i tekstove u medijima u kojima se sudije javno prozivaju za odluke donete kako u pravnosnažno okončanim postupcima tako i u postupcima koji su u toku, ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova.

Tim vidom senzacionalističkog izveštavanja narušava se poverenje građanja u pravosuđe na grub način se krši pretpostavka nevinosti okrivljenih u takvim postupcima, a time i osnovna ljudska prava garantovana Ustavom, navodi UST.

Prethodnih dana brojni mediji su komentarisali odluke jednog sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu, njegove odluke iz pravosnažno okončenih postupaka kao i postupaka koji su još u toku (Bojović, Ćuruvija…)

Zbog toga je UST pozvao Visoki savet sudstva da zaštiti sudije od neprimerenog uticaja kao pravosudni organ koji je garant nezavisnosti sudija.
UST podseća da je Ustavom Republike Srbije i Zakonom o sudijama, sudijama garantivana nezavisnost u donošenju odluka, prema svojoj savesti i poznavanju zakona, utvrđivanju činjenica zasnovanih na tumačenju zakona, kao i da sudija ne moze biti pozvan na odgovornost za odluku koju je doneo.

U odlučivanje sudije ne mogu da zadiru ni disciplinski niti bilo koji drugi organi, osim sudskih organa, na način i u postupku koji je propisan zakonom i u slučaju da je glasanjem i mišljenjem u sudskoj odluci izvrsio krivično delo kršenje zakona od strane sudije.

Svako drugo mešanje u rad sudije bi bio direktan uticaj na nezavisnost sudije i istovremeno napad na prava čoveka i građanina koja su zagarantovana našim Ustavom, navodi se u saopštenju UIdruženja sudija i tužilaca.

(Tanjug)

Napišite komentar