USTP o predlogu rešenja za prvi izbor sudija i tužilaca

BEOGRAD – Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćnika (USTP) očekuje da rešenje iz novog Radnog teksta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, u vezi s prvim izborom sudija i zamenika tužilaca, ostavlja prostor za zakonska rešenja koja će upodobiti njihov položaj s položajem diplomaca Pravosudne akademije, saopšteno je iz tog udruženja.

Naime, prema novom rešenju iz Nacrta amandmana, za sudiju i zamenika tužioca može da bude biran samo kandidat koji je završio obuku na Pravosudnoj akademiji

U tom smislu, USTP očekuje da taj amandman daje mogućnost za zakonska rešenja, kojima bi bio dat tranzicioni period u kom bi sudijski i tužilački pomoćnici stekli sertifikat o završenim obukama i tako se eventualno upodobili s kandidatima sa Pravosudne akademije.

Udruženje takođe smatra da je neophodno da se sudijski i tužilacki pomoćnici izuzmu iz opšteg režima državnih službenika i da njihov položaj, zvanja i vrednovanje budu ne samo regulisani u skladu s posebnim zakonima, već da se odredbe tih posebnih zakona konkretizuju, radi njihove pune primene.

Dodaje se i da postojeća zakonska rešenja u pogledu sudijskih i tužilačkih pomoćnika, u potpunosti opravdavaju uvođenje pomoćnika kao ustavne kategorije u pravosudni sistem, jer, kako se navodi, „predstavljaju emanaciju jednog od strateških ciljeva reforme pravosuđa, a koji podrazumeva postizanje što većeg stepena efikasnosti“.

Zbog toga je, kako navodi USTP, neophodno da Ministarstvo pravde u što kraćem roku formira radnu grupu radi izrade pratecih zakona, u koje će uključiti i Udruženje sudijskih i tužilackih pomoćnika, kao strukovno udruženje.
„Verujemo da će Ministarstvo pravde u saradnji sa strukom, uložiti napore kako bi procesi donošenja ustavnih rešenja, ojačali poverenje građana Republike Srbije u pravosudni sistem naše zemlje“, zaključcuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike