U trendu

Usvojen Zakon o nacionalnom DNK registru

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o nacionalnom DNK registru kojim se utvrdjuje osnivanje tog registra za potrebe vodjenja krivičnog postupka i rasvetljavanje krivičnih dela, utvrdjivanje identiteta nestalih ili nepoznatih lica.

Tokom rasprave o tom predlogu zakona opozicija je iznela kritika navodeći da se njime krše ljudska prava, jer se isto tretira DNK materijal i žrtava i osumnjičenih, odraslih i dece.

Iz MUP-a medjutim ističu da će sistematizacija DNK podataka doprineti, rasvetljavanju krivičnih dela i

kažnjavanje učinilaca krivičnih dela, a sve sa ciljem suzbijanja svih oblika kriminala.

Zakonom je utvrdjena i medjunarodne razmene podataka prilikom rasvetljavanja krivičnih dela.

Predvidjeno je da nacionalni DNK registar u svom punom kapacitetu bude uspostavljen u roku od dve godine od stupanja na snagu tog zakona i po donošenju, podzakonskih akata za njegovo potpuno sprovodjenje.

Skupština je danas usvojila i Zakon o jedinstvenom matičnom broju gradjana koji bi trebalo postiči značajno ažuriranje baze ličnih podatak o gradjanima odnosno izjednačavanje zavedenih podataka u bazama sa stvarnim stanjem.

Predvidjen je i razvoj elektronskog servisa koji će gradjanima omogućiti da na brži i jednostavniji način ostvaruju svoja prava.

Poslanici su danas izglasali i izmene i dopune Zakon o državljanstvu kojim se pojednostavljuju i skraćuju administrativne procedure pred organima državne uprave, i omogućava gradjanima da pribave uverenje o državljanstvu bilo gde na teritoriji Srbije, bez obzira na to gde su upisani u evidenciju državljana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.