Usvojene izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine.

Na taj način se stvaraju formalno pravni uslovi za konkurisanje za dobijanje sredstava iz IPARD fonda, a u skladu sa merama zaštite životne sredine.

Smisamo izmena je u tome da se individualnim gazdinstvima i fizičkim licima pomogne da ispune sve što je potrebno da bi mogli da participiraju i traže sredstva iz ovog fonda.

Reč je o sredstvima IPARD-a koja mogu ostvariti fizička lica, odnosno nosioci porodičnog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva, ali i zemljoradničke zadruge.

Zakonom je propisano da se sredstva iz Zelenog fonda Srbije dodeljuju korisnicima u svrhu finansiranja zaštite i unapređivanja životne sredine na osnovu javnog konkursa koje obljavuje nadležno ministarstvo.
Sredstva se mogu dodeliti i bez sprovođenja javnog konkursa u slučaju finansiranja interventnih mera u vanrednim okolnostima zagađivanja životne sredine.

Skupština je usvojila i o Sporazumu o očuvanju afričko-evroazijskih migratornih ptica vodenih staništa. U pitanju je zaštita 255 vrsta ptica, od kojih skoro polovina prolazi kroz Srbiju.

Srbija se nalazi na putu gnezdilišta tih ptica i zimovališta i zakonom se sprečava krivolov tih ptica jer su veoma važne za biodiverzitet Srbije i drugih zemalja.

Usvojen je i Zakon o potvrđivanju sporazuma o očuvanju slepih miševa u Evropi.

U Srbiji ima 52 vrste te populacije koja je izuzetno važna za ravnotežu u prirodi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike