Uz pomoć Norveške od zaostalih do razvijenih opština

ALEKSINAC – Uz podršku Norveške poslednjih nekoliko godina sprovedeni su brojni projekti u lokalnim samoupravama u Srbiji kao što je obnova škole u Novom Pazaru, pokretanje programa organske proizvodnje u Selenči, pomoć starim licima u Nišavskom i Zlatiborskom okrugu, rečeno je danas u Aleksincu gde je danas predstavljen projekat „Norveška uz vas – Srbija“ vredan 4,27 miliona evra.

Projekat „Norveška za vas – Srbija“, u okviru kojeg se pruža pomoć 91 lokalnoj samoupravi u Srbiji, predstavljen je danas u Aleksincu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ambasadora Norveške Arnea Sanesa Bjornstada i predstavnika opština i gradova u Srbiji.

Jozef Gašparovski iz Selenče, u vojvođanskoj opštini Bač, kazao je da je uz pomoć ambasade Norveške Centar za organsku proizvodnju 2014.godine pokrenuo „Farm inkubator organske proizvodnje“ koji razvija inovativne alate za tu proizvodnju u ruralnim krajevima.

Centar danas okuplja oko 280 prizvođača iz cele Srbije, a cilj je, kaže, da šire ideju o zdravom načinu zivota i da se što više ljudi ukjljuči u organsku proizvodnju.

„U okviru projekta koji je finansirala Norveška, napravili su parcele površine na kojima mladi i početnici mogu da nauče kako da se bave organskom poljoprivredom.
Obezbedili smo im parcele, sistem za navodnjavanje, mentorsku podršku i priliku da od marta do oktobra uče svaki korak proizvodnje po organskim principima i kako da se ponašaju na tržištu“, objasnio je Gašparovski.

Dodao je da je na ovaj način do sada 40 porodica osposobljeno da se bave organskom proizvodnjom, a da je cilj da se obuči najmanje 100 porodica.

„Ova naša ideja je uspešno realizovana, nama više ne treba pomoć, možemo sami da se finansiramo. Hvala Norveškoj što je ovu ideju procenila kao dobru“, rekao je Gašparovski.

U okviru projekta pomoći Norveške lokalnim samupravama rekonstruisana je Osnovna škola „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru i obnovljen krov Doma zdravlja u tom gradu.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da zgrada škole sagrađena 1979.godine i da je trenutno pohađa 1.083 učenika.

„U obnovu škole uloženo je 523.740 evra, od čega je Norveška izdvojila 360.000 evra za sanaciju krova, novo grejanje i fasadu. Škola je sada na grejanju uštedela četiri miliona evra“, naveo je Biševac.

Zahvalio je ambasadi Norveške na podršci i istakao da je veoma važna jer omogućava da u što kraćem roku mnoge opštine u Srbiji iz nerazvijenih pređu u razvijena područja.

Snežana Živadinović iz Društva za razvoj kreativnosti iz Aleksinca rekla je da su uz podršku Norveške od 2013. do 2016. godine sprovedena tri projekta koja je Norveška pomogla sa oko 200.000 evra.

Društvo je dva puta podržano od ambasade Norveške, realizovan je projekat pomoći starim licima na području Zlatiborskog i Nišavskog okruga.

Projekat „Norveška za vas – Srbija“ sprovodi se od avgusta 2018. do jula 2020.godine u partnerstvu s Vladom Srbije i u saradnji sa nacionalnim i lokalnim institucijama u cilju osnaživanja i razvoja nerazvijenih područja u Srbiji, odnosno gradova i opština koji spadaju u treću i četvrtu grupu razvijenosti.

Fokus je na povećanju mogućnosti zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, na podršci socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike