U trendu

Važno je da žena ženi pomaže, a ne da joj odmaže

BEOGRAD – Povodom završetka devetog ciklusa programa „Podeli svoje znanje“, danas je u Beogradu organizovana tradicionalna „Mentorska šetnja“ kojom se promoviše ekonomsko osnaživanje i profesionalno usavršavanje žena.

Taj program devojkama pruža mogućnost za lični i profesionalni razvoj, a zasnovan je na konceptu mentorstva i usmeren upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz razmenu znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, umrežavanje i osnaživanje.

Jedna od mentorki je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da je pružanje mladima koji započinju život najvažnija stvar u Srbiji.

Uloga mentorke u programu za nju je, kaže, jedna od najdražih životnih uloga, jer je i sama razmišljala o tome sa čime se suočavala u periodu različitih izazova.

„To je upravo bio nedostatak modela i odškrinutih vrata, kod starijih i žena koje bih mogla nešto da pitam“, rekla je Poverenica.

Zato je, dodaje, vrlo rado delila svoje iskustvo i davala ohrabrenje da je sve kroz šta mlade žene prolaze normalna stvar, koja ne treba da ih obeshrabi.

„Da niko nije rođen naučen i da nema nikoga, ni te supermenke ili supermene koji nisu imali strahove, nesigurnosti, želje, nade, uspehe, padove.., i da je to sve sastavni deo života“, istakla je Jankovićeva.

Ukazala je da su žene u Srbiji više diskriminisane, u težem položaju, da su manje zaposlene, posebno žene na selima, koje su često bez ikakve pravne zaštite…

Svetlana Stefanović iz Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), koji organizuje program, ističe da je on nastao je iz potrebe devojaka na početku karijere, ne samo za ličnom mentorskom, već i podrškom grupe, kroz promociju solidarnosti, dobrih uzora, umrežavanja…

„To je dvosmerna ulica, u kojoj svi učimo jedni od drugih. Nije poenta samo da mentorke prenose znanja, već i da uče od svojih polaznica“, kaže Stefanovićeva.

Program podrazumeva mentorski rad, tokom kojeg polaznice s mentorakama razgovaraju o problemima, izazovima, traže savete, podršku, a organizuju se i okrugli stolovi, radionice, studijske posete…
„Devojke imaju priliku da šire mrežu kontakata i oslanjaju se jedna na drugu, da promovišu solidarnost i koliko je važno da žena ženi pomaže, a ne da joj odmaže“, podvukla je Stefanovićeva.

Dodala je da i o EPuS, kao organziacija, pomaže svima u programu da zajedno grade mrežu kontakata.

„Svi se nalazimo na evorpskom putu, a žena jeste jedan od važnih stubova svih promena, a žensko-ženska podrška je ono što promovišemo“, istakla je.

Od 2010. godine bilo je više od 320 mentorki i učesnica programa, a na godišnjem nivou bude oko 20-22 para.

Posebna podrška se pruža ženama koje dolaze iz marginalizovanih grupa, sa sela i Romkinjama.

Učesnice su danas prošetale do Knez Mihailove, preko Ulice kralja Petra, do Kulturnog centra Grad, gde su polaznicama mentorskog programa i njihovim mentorkama uručene diplome.

Program „Podeli svoje znanje“ devet godina organizuju EPuS, Ambasada SAD, Misija OEBS-a i Erste banka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.