U trendu

“Vek pobednika 1918 – 2018” na poligonu na Pešteru

PEŠTER – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas vežbi koja je, u okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem “Vek pobednika 1918 – 2018”, izvedena na privremenom poligonu Pešter.

Na Pešteru je vežbu „Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad“ izvela Druga brigada Kopnene vojske, u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Osim predsednika Srbije, vežbi na Pešteru prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik generalštaba Vojske Srbije MIlan Mojsilović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vojske Srbije, crkveni velikodostojnici, diplomatski kor. . .

Za izvođenje vežbe angažovano je oko 2. 000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava, a za nju je odgovoran komandant Druge brigade Kopnene vojske, brigadni general Željko Kuzmanović.

Angažovana sredstva ratne tehnike su Tenk M84, borbeno vozilo pešadije M80, samohodna haubica 122 mm “Gvozdika”, borbena oklopna vozila POLO M83 i BRDM – 2, višecevni lanser raketa “Oganj”, radar “ŽIrafa”, kao i sredstva koja će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije “Pasars” i haubica 155mm B52 “Nora”.

Iz sastava RV i PVO na vežbi će učestvovati MIG – 29, ORAO J22, helikopteri “Gama”, MI – 8, sistem “KUB” i radar AN TPS – 70.

Vežba “Vek pobednika 1918-2018″ izvodi se istovremeno na 10 lokacija – na privremenom poligonu Pešter, u vojnim kompleksima “Pasuljanske livade”, “Titel”, “Međa”, “Borovac” i “Orešac”, u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Beogradu.

Tema Združene vežbe „Vek pobednika“, jedne od najvećih vojnih vežbi u regionu, je „Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije“, a u njoj učestvuje oko 8.000 pripadnika Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova.

Istovremeno na deset lokacija izvode se planske, vežbovne i borbene aktivnosti na kojima ucestvuje 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljeriskih i raketnih sistema, kako zemaljskih tako i PVO, a na ovaj način biće prikazana sposobnost vojske da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama.

Kako je ranije rečeno, ovaj način obeležavanja godišnjice Prvog svetskog rata izabran je da bi se odalo priznanje precima koji su izvojevali pobede u Velikom ratu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike