Velika Albanija bila bi veliko zlo

Sve velikodržavne ideje, bilo hrvatske, srpske, albanske ili ne znam čije, donosile su isključivo zlo, kaže lider Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik Muamer Zukorlić, uveren da od projekta „velike Albanije“ neće biti ništa.

„Svaka takva vizija neizbežno nas dovodi do otimanja tuđe terirotije, tuđeg prostora, tuđih života“, rekao je Zukorlić za Srpski telegraf.

Albanski cilj je, prema njegovim rečima, nemoguća misija.

„Činjenica je da nijedan narod na Balkanu nema kapacitet da stvori imperiju i takve tvorevine, čak i da im neko sa strane pomogne, same bi sebe pojele“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, pojedini centri moći daju sebi za pravo da ovaj prostor koriste za svoje pokuse, ali to oni ne bi mgli da im mi ne dajemo povoda.

„Ako mi ne pristanemo da budemo pokusni kunići, niko nas ne može ugurati u laboratoriju“, rekao je Zukorlić.

On smatra da Zapadnom Balkanu ne treba nikakva nova Jugoslavija koja bi bila veštački nametnuta, ali dodaje da je regionalno udruživanje realnost.

Kada je reč o Turskoj, Zukorlić kaže da je činjenica da je to regionalna sila i da kao takva ima ozbiljne interese na Balkanu.

Turska, kako navodi, na Balkanu treba da se ponaša kao stariji brat, da bude ista prema svim narodima.

„Moja preporuka bi bila da Srbija najpre maksimalno unapredi odnose sa Ankarom, što vidim da odgovorni ljudi u našoj zemlji nastoje da čine“, naveo je on.

Povodom podrške Aleksandru Vučiću na izborima za predsednika Srbije, Zukorlić kaže da su procenili da će ona najbolje afirmisati politički proces pomirenja.

„Nismo se pokajali, naprotiv, mislim da smo ispravno postupili jer on jedini od tih visokih političara u regionu aktivno govori o pomirenju i svojim delovanjem pokušava da amortizuje sve te antagonizme“, istakao je Zukorlić.

On je ponovio da ministarska funkcija nije razlog zbog kojeg je dao podršku Vučiću.

„Još pre godinu dana sam napravio dogovor da podržim aktuelnu vladu, ali nisam dobio nikakvu funkciju u izvršnoj vlasti. Želim da moje etabliranje u državni sistem Srbije bude postupno. Ne isključujem takvu mogućnost, ali ne verujem da će se to deseiti tako brzo“, zaključio je Zukorlić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike