U trendu

Velika Albanija velika opasnost na Balkanu?

Novo pitanje koje se pokreće na Balkanu nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma je da li će se Albanci ujediniti oko ideje kreiranje Velike Albanije, navodi se u današnjoj analizi Fajnenšel tajmsa, koju prenosi portal Plusinfo.

„Da li će etnički Albanci biti zadovoljni da ostanu podeljeni u tri države – Albanija, Severna Makedonija i samoproglašeno Kosovo, ili će deo ili svi oni pokušati da se ujedine u veliku Albaniju“, analizira Fajnenšel Tajms.

FT navodi da Sporazum iz Prespe predstavlja najveće diplomatsko dostignuće na Zapadnom Balkanu nakon Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini.

A kada je reč o ideji o Velike Albanije, FT smatra da to donosi rizik za novo nasilje u regionu i zato poručuje da albanski političari u sve tri zajednice treba da budu uzdržani, dok političari u EU i na Balkanu moraju da ubede Albance da su njihova prava u fokusu.

„Prespanski sporazum pokreće nadu za napredak u rešavanu drugih regionalnih izazova, posebno spora između Beograda i Prištine, kao i ustavnog ćorsokaka u Bosni i Hercegovini“, ističe se u analizi FT.

Prespanski sporazum, prema Fajnenšl tajmsu, će biti ocenjen i na osnovu toga da li će odstraniti sumnje o dugoročnoj stabilnosti Severne Makedonije, a da bi se to dogodilo, kako se navodi u tekstu, potrebna su tri koraka.

„Najpre EU mora da otvori svoja vrate za Severnu Makedoniji i Albaniju, jer će ulaz Albanije u EU zauzdati nacionaliste u Albaniji i na KiM u pokušajima da iskoriste etničke Albance u Severnoj Makedoniji za svoje ciljeve“, ističe se u analizi.

Drugo, a imajući u vidu da će se u Grčkoj vratiti na vlast nova demokratija koja je kritična prema Sporazumu iz Prespe, bilo bi dobro, navodi se u analizi, da lider ove stranke Kirijakos Micotakis prihvati ovaj sporazum i pomogne Severnoj Makedoniji na putu ka EU i NATO, što je, ocenjuje se, sigurno u grčkom nacionalnom interesu.

„Takođe, vreme je da se desničari u Severnoj Makedoniji oproste s makedonskim šovinizmom, jer njihov agresivni nacionalizam je naneo veliku štetu reputaciji ove mlade države tokom vladavine Nikole Gruevskog“, napominje se u analizi Fajnenšl Tajmsa, te se dodaje da ova država sada mora da neguje inkluzivni građanski patriotizam.

Osim Prespanskog sporazuma, zaključak je, status Albanaca u Severnoj Makedoniji u mnogome će determinisati i održivost ove države na Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)