U trendu

Velika Britanija da već u utorak podnese zahtev za istupanje iz EU

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozvao je Veliku Britaniju da već u utorak, 28. juna, zvanično podnese zahtev za istupanje iz EU, posle odluke na referendumu o izlasku iz Unije.

Šulc je rekao za nemački list Bild am Zontag (Bild am Sonntag) da se sada „očekuje da vlada Velike Britanije dostavi (zahtev)“ i da je samit zakazan za utorak „pravi trenutak za to“.

Šefovi diplomatija šest zemalja osnivača Evropske unije ocenili su u subotu na sastanku u Berlinu da Velika Britanija, posle odluke o izlasku iz EU, treba što pre da počne proceduru istupanja iz članstva.

Predvodnici kampanje za izlazak Velike Britanije iz EU naveli su da ne žure kada je u pitanju pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju iz članstva EU kojim će početi dvogodišnja procedura pregovora o trgovini, razmeni i poslovnim vezama izmedju te zemlje i Unije.

Procedura povlačenja počinje onog trenutka kad se postigne dogovor o modalitetima povlačenja ili posle dve godine od najave Velike Britanije Evropskom savetu o odlasku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.