Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Nakon zatvorenih konsultacija SB UN, u večeras objavljenom programu rada nema sednice o Kosovu.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po medjuanrodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i „koriste sve dostupne kanale pomoći“. 

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike