U trendu

Veran Matić: Nastojaću da depolitizujem proces potrage za nestalim ljudima

Novoimenovani specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom Veran Matić izjavio je danas da mu je čast što će biti u prilici da doprinese rešavanju značajnih pitanja za porodice nestalih i pomogne normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske.

„Pitanje nestalih je prvenstveno humanitarno i civilizacijsko pitanje. Ono je takodje važno i za suočavanje sa prošlošću, kao i za demokratizaciju društva, vladavinu prava i evropske integracije“, naveo je Matić u pisanoj izjavi.

On je kazao da mu je drago što će saradjivati sa hrvatskim specijalnim izaslanikom za pitanja nestalih Ivicom Vrkićem i najavio da će nastojati da depolitizuje proces potrage za nestalim ljudima, kao i da intenzivno rade na svom poslu bez obzira na dnevno političke odnose.

„Cilj nam je da doprinesemo da se efikasnije primenjuju svi potpisani sporazumi i protokoli, pomognemo da saradnja između institucija koje se bave pitanjem nestalih bude efikasnija i unutar Srbije i Hrvatske, kao i da se unaprede kapaciteti institucija u čijim je nadležnostima potraga za nestalima“, kazao je Matić.

Po njegovim rečima, osim komunikacije sa gradjanima koji bi mogli da imaju informacije o nestalima, kao i udruženjima koja imaju dokumentaciju i nevladinim organizacijama, nastojaće da se otvore i arhive koje imaju podatke o nestalim ljudima i mestima njihovih ubistava.

„Angažman specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom ne shvatamo kao zamenu za institucije, već kao dopunu njihovim dosadašnjim naporima i aktivnostima, sa dobrom voljom da se uspostave neophodni mostovi unutar institucija naše dve zemlje, nevladinog sektora i udruženja nestalih unutar Srbije i Hrvatske“, dodao je Matić.

Matić je dodao i da njegova nova funkcija nije profesionalni angažman i da će je obavljati bez nadoknade i privilegija.

„Očekujem da sve strane pristupe rešavanju problema nestalih sa istim uverenjima, bez bilo kakvih uslovljavanja“, napisao je Matić.

Iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića danas je saopšteno da je Veran Matić imenovan za specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.