Veritas: Tokom Oluje ubijeno i nestalo 1.861 Srbin

BEOGRAD – Dokumentaciono informacioni centar „Veritas“ saopštio je danas da je prema njihovoj evidenciji tokom hrvatske akcije „Oluja“ i posle nje poginulo i nestalo 1.861 Srbin.

Većina poginulih i nestalih bili su civili – 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Podsećaju da je „Oluja“ izvršena uprkos činjenici da je ta oblast bila pod zaštitom UN-a, pod nazivom sektori „Jug“ i „Sever“, i da su predstavnici RSK dan pre u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvetljena sudbina 1.084 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 777 lica, od čega 588 civila, među kojima 295 žena.

Podsećaju da je „Oluja“ je jedini događaj u kojima su Srbi iz Hrvatske žrtve, koji je suđen pred Medujnarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), da su generali ante Gotovina i Mladen Markač prvostepeno osuđeni na kazne zatvora od 24, odnosno 18 godina, a da je Žalbeno veće poništilo presudu.

Od nekoliko do sada procesuiranih pripadnika sopstvenih oružanih snaga za ratne zločine nad Srbima iz vremena „Oluje“, hrvatski sudovi su pravosnažno osudili samo jednu osobu (slučaj „Prukljan i Mandići“), navodi se u saopštenju.

Podsećaju da je i sud BiH sudio i osudio jednog pripadnika 5. MK A BiH za ratni zločin nad četvoricom pripadnika SVK, koje je uz njegovu saglasnost, po zarobljavanju na Suvoj medi na teritoriju Hrvatske, ubio mudžahedin iz sastava iste jedinice.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike