U trendu

Veselji: Formiranje institucija na Kosovu pitanje dana

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je danas nakon potpisivanja sporazuma o saradnji sa Alijansom novo Kosovo (ANK) Bedžeta Pacolija da je pitanje dana kada će biti konstituisani kosovski parlament i izabrana Vlada Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem.

„Radi se o sporazumu u korist gradjana Kosova, za zapadnu orijentaciju, perspektivu zapošljavanja i poboljšanje života gradjana“, kazao je Veselji.

On je rekao da je nova koalicija u službi svih gradjana i da će „zajedno raditi“.

„Pitanje je vremena kada će se formirati institucije. Vrlo brzo ćemo doneti odluku i neće biti kašnjenja“, kazao je Veselji.

Kandidat za premijera ispred koalicije okupljene oko DPK Ramuš Haradinaj, izjavio je da se nalaze pred novim početkom u radu institucija.

On je rekao da su odgovornosti izmedju stranaka podeljene prema vrednostima i da je kašnjenje u stvaranju institucija bilo vrlo teško.

„Svesni smo posla (koji nas očekuju) ali sam siguran da ćemo zajedno biti uspešni“, kazao je Haradinaj.

Očekuje se da nakon potpisivanja sporazuma sa ANK tokom ove sedmice bude nastavljena konstitutivna sednica Skupštine Kosova i da će dan posle toga biti izabrana Vlada Kosova.

Sporazum o saradnji izmedju DPK, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Inicijative za Kosovo i ANK, potpisan je ranije danas u Ajvaliji kraj Prištine čime je otvoren put za konstituisanje Skupštine i Vlade Kosova.

Time je postojeća koalicija okupljena oko DPK proširena i obezbedjena su 63 glasa potrebna za izbor Kadri Veseljia za predsednika kosovskog parlamenta i Ramuša Haradinaja za premijera Kosova.

Sporazum su potpisali predsednik DPK Kadri Veselji, predsednik ABK Ramuš Haradinaj, lider Incijative za Kosovo Fatmir Ljimaj i predsednik ANK Bedžet Pacoli.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.