U trendu

Ishod novog sastanka u Prištini

PRIŠTINA – Predsednik kosovskog parlamenta i kopredsedavajući prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Kadri Veselji i Špend Ahmeti, saopštili su danas, da je uslov za postizanje finalnog sporazuma o normalizaciji odnosa priznanje kosovske nezavisnosti i članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama.

U protivnom sporazuma neće biti, poručili su.

Sastanku tima, prvom nakon što su njegovi člnovi boravii u Briselu, gde su o nastavku dijaloga razgovarali sa zvaničnicima EU, održan je bez prisustva predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija i predstavnika dve najuticajnije pozicione partije – DSK o Pokreta Samoopredeljenje, koje od pocetka bojkotuju rad ovog tima.

„Hoću da budem jasan. Postoji samo jedan uslov, a to je nezavisno i suvereno Kosovo u postojećim granicama. To znači da Srbija prizna Kosovo i članstvo i UN“, rekao je Veselji na konferenciji za novinare, prenosi Koha onlajn.

Ahmeti je rekao da nakon boravka u Briselu tim sada ima jasnije ciljeve.

„Imamo jasan dogovor o dijalogu. Ovaj dijalog dovodi do uzajamnog priznavanja, inače nema dogovora “, rekao je Ahmeti, penela je Koha.

On je rekao da je na sastanku bilo reči o mnogim temama, uključujući i pitanje nestalih osoba.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike