U trendu

Veselji objavio Platformu za dijalog sa Beogradom

Vladinu Platformu o dijalogu Beograda i Prištine objavio je predsednik DPK i lider predizborne koalicije PAN, Kadri Veselji, koji je naveo pet najvažnijih pitanja iz tog dokumenta, među kojima je i osnivanje Zajednice srpskih opština.

Prištinska Koha prenosi da je Veselji taj dokument nazvao „konsenzualnom i sveobuhvatnom državnom agendom Republike Kosovo“ i dodao da ona ima za cilj postizanje političkog konsenzusa o „nekim važnim pitanjima sa kojima se Republika Kosovo suočavala i ranije, i sa kojima se sada suočava“.

Pitanja koja će biti obuhvaćena Platformom su najvažnija pitanja za perspektivu Kosova i njegove građane, rekao je on, a po njemu ih ima pet.

„Među najvažnijim pitanjima, koje ja smatram osnovnim u ovoj platformi i za koje je potrebna izgradnja konsenzusa i sastavljanje zajedničke državne agende su: dijalog sa Srbijom, osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom, osnivanje Vojske Kosova, agenda evropskih integracija i izborna reforma“, naveo je Veselji.

Platformu je uputio liderima partija, Isi Mustafi iz DSK, Aljbinu Kurtiju iz Samoopredeljenja, Ramušu Haradinaju iz ABK, Fatmiru Ljimaju iz Inicijative, Beđetu Pacoliju iz ANK i Grupi nezavisnih poslanika.

„Uzimajući u obzir najbolji interes Republike Kosovo, u cilju napredovanja u agendi za izgradnju države; težeći bržem dostizanju ciljeva u evroatlatnskoj integraciji Kosova; sa ciljem zaključivanja dijaloga sa Srbijom i izgradnjom dobrosusedskog partnerstva; ocenjujući sadašnju političku situaciju u Republici Kosovo; uz volju i posvećenost poboljšanju sadašnjosti i garantujući budućnost građana Republike Kosovo, predlažem: Konsenzualnu i sveobuhvatnu platformu državne agende Republike Kosovo“, napisao je Veselji,prenela je prištinska Koha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar