U trendu

Veselji pisao zemljama Kvinte o zločinima Srbije na Kosovu, traži rezoluciju o njihovoj osudi

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas pisao zemljama Velike petorke ( SAD, Velika Britanija, Fracuska, Nemačka i Italija) o zločinima i genocidu koji je Srbija izvršila na Kosovu tokom poslednjeg rata i zatražila usvajanje rezolucije koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu.

U pismu je Veselji pomenuo mnogobrojne masakre i zločine koje je Srbija izvršila na Kosovu ističući da je međunarodno priznato da je režim bivšeg predsednika SRJ, Slobodana Miloševiča, vršio redovno i sistematsko nasilje na kosovskim Albancima.

Kao posledica toga, prema njemu oko milion građana Kosova, više od polovine njenog stanovništva, bilo je prinuđeno da napusti Kosova, dok je oko pola miliona bilo razmešteno unutar zemlje.

„U totalu oko oko 90 odsto Albanaca su postali izbeglice ili raseljena lica. Ubijeno je 13.535 lica. Među njima je bilo i 1230-toro dece, uključujući i bebe i drugu malu decu“, kaže se u pismu Veseljia.

Prema njemu tokom deset godina postojanja Kosovo je pokazalo da je miroljubiva zemlja i aktivno se zalaže za pozitivne odnose sa svojim susedima, uključujući tu i Srbiju.

„Ipak, treba da kažem da još uvek nije urađeno dovoljno da bi se omogućilo lečenje i prihvatanje istine“, kaže Veselji.

Od svih prijateljskih država Kosova zatražio je da donesu rezoluciju kojoj se „ potvrđuje istina i srpskim zločinima na Kosovu“.

„U ime Skupštine Kosova pozivam vas i vaše kolege da se omogući formalno priznanje istorijske nepravde protiv mog naroda. To može da se postigne rezolucijom koja stavlja do znanja i osuđuje zločine protiv čovečnosti koji su se dogodili na Kosovu“, kaže se u pismu.

Pismo sličnog sadržaja Veselji je tokom prošle nedelje uputio i Američkom Kongresu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar