Vesić: Poslednji je čas za rešavanje kosovskog problema

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Beograda i visoki funkcioner SNS Goran Vesić smatra da je poslednji trenutak da se uđe u resavanje kosovskog problema, jer je naseg naroda na KiM sve manje, kao i da je važno da čitavo društvo stane iza Aleksandra Vučića i pomogne da se izbori najbolje rešenje za Srbiju.

„Pitanje statusa Kosva i Metohije je pitanje statusa Srbije. Kao drzava moramo da dođemo do trajnog resenja. Mozemo da se sporimo oko visine poreza, pravca u kome se razvija ekonomija, ali ne oko Kosova. Na tom pitanju svi treba da stanemo iza Vučića“, ukazao je Vesić u intervjuu za Blic.

On je istakao i da je Vucić dobio skoro 56 odsto glasova na izborima, da je drzavnik sa najvecim legitimitetom u novijoj istoriji i da ima politčki legitimitet da pokrene rešenje kosovskog čvora.

On kaže da je Vučić odgovoran predsenik koji zna da Srbija mora da ima definisane granice, ali da u ovom trenutku niko ne zna kakvo rešenje će biti na stolu.

„Ono sto je Vučićeva zasluga je da se prvi put od 1999 godine o Kosovu priča u centrima moći – Berlinu, Briselu, Vasingtonu, Moskvi, i da su svi svesni da moraju da uvaze i srpski interes. Do sada je bilo samo vase je samo da priznate, a sada je sve ponovo na stolu“, ističe Vesić.

Na pitanje da li je realno da do sledeće godine dođemo do resenja, Vesić kaže da je za Srbiju važno da Vučić iskreno pokusava da dođe do resenja.

„Imali smo takav pokusaj krajem 2002 godine i pocetkom 2003 kada je Đinđić radio isto. Pokrenuo je inicijtivu, pisao pisma Bušu, Bleru, Putinu, Savetu bezbednosti, u kojem je trazio da se pokrene ta tema, jer je smatrao da je bolje da Srbija sama to ucini nego da cekamo da Albanci proglase jednsotrano nezavisnot i da mi budemo u defanzivnoj poziciji.
Nije imao dovoljno politicke podrske ni u zemlji ni u inostranstvu, ubijen je veoma brzo i sa tom pricom se stalo. Srbija je izabrala da ceka pa je sacekala martovski pogrom 2004 godije, pa proglasenje nezavisnoti, pa glup potez sa Međunarodnim sudom pravde sto je bila ideja Vuka Jeremića“, navodi Vesić.

Upitan da li svi u SNS i u poslanickom klubu stoje iza Vučića, Vesić kaže da ne stoje na zalost ni svi u stranci.

On podseća i da kada je Zoran Đinđić pokrenuo to pitanje nisu svi u DS stali iza njega i dodaje da je prvi Boris Tadić poceo da se distancira.

„Vučiću nije lako da se izbori sa tim, jer ima dosta onih koji ne zele da se pitanje resi, jer im odgovara nereseno stanje u kome mogu da mešetare“, kaže Vesić i dodaje „neko u biznisu neko u politicii. To je neodgovorno“.

On primećuje da je malo srpskih politicara u istoriji koji su se bavili realnom politikom kao Vučić.

„Bio je Đinđić, Milan Stojadinović, knez Mihailo Obrenović…Posao lidera male drzeve kakava je Srbija je da razume odnose u svetu i nađe najbolja resenja za svoj narod“, navodi Vesić i dodaje „ne da nudi epove umesto realnosti, ili nebesku Srbiju umesto zemaljske“.

Upitan d ali su kritike na tu temu racionalne, on kaže da od njih nije cuo nikavo resenje, osim da oni ne zele da sever Kosova bude u Srbiji.

„Bili su na vlasti pa su imali priliku da rese kosovski problem, a nisu.
Vuk Jeremić koji je najglasniji sada, je pokrenuo onu glupu inicijativu pred MSP i doziveo fijasko“, kaže Vesić i đoaje da je time licno dao legitimitet kosovskoj nezavisnoti, a sada laze ljude da je protiv nezavisnosti Kosva. I Đjlas je imao priliku da nesto resi, a nije.

„Oni ne razumeju da kosovsko pitanje nije političko već državno i nadaju se da će ono Vucića kostati politcke karijere“, ocenjuje Vesić i dodaje da njih sudbina Srba na KiMi ne interesuje, već vlast.

Kaže i da opozicija jedno prica stranim ambasadorima, drugo građanima, treće rade.

„Đilas po stranim ambasadama prica kako je Kosovo nezavisno a njegovi ljudi idu po crkvi i međnu desničarima, mislim na Mlađana Đorđevića, i organizuju pobunu. Istovremeno su u koalciji sa fasistom Obradovićem koji poziva na vojni puč i to ne osuđuju. To je nerazumno i štetno po intetrese zemlje“, uklazuje Vesić.

Upitan d ali je zamena teza iz opozicije da sacekamo 10 godina i da se promene prilike, Veći odgovara – a sta ako ne bude tako.

„Pricao je tako Kostunica kada je Đinđić pokrenuo resavanje kosovskog pitanja. Iste teze. Gde smo danas 2018 godiene? Koliko je Srba danas na Kosovu, a koliko je bilo pre 16 godina. Koliko crkava danas imamo, a koliko je bilo? Svesno ili nesvesno učestvuju u albanskom planu da se Srbi polako isele, a da na KIM ostanu samo crkve i monasi koji će biti dokaz da su oni muiltietnicko drustvo“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike