U trendu

Vesna Marjanović: DS podržava kandidaturu Nevene Ružić za poverenika

Poslanički klub Demokratske stranke (DS) podržava Nevenu Ružić koju je za poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti predložilo više od 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika stručne i naučne zajednice.

Poslanica DS Vesna Marjanović rekla je danas agenciji Beta da su predlog od civilnog sektora dobili i da će ga DS podržati.

„Mi kao DS smo obavezni da štitimo interese gradjana i civilnog društva i bez obzira na prepreke o izboru poverenika važno je da i mi učinimo sve što možemo da se izabere na to mesto neko ko uliva poverenje gradjana i ko će moći da nastavi da gradi tu instituciju u budućnosti“, rekla je Marjanović.

Ona je negodovala što se čekalo šest meseci po isteku mandata prošlog poverenika i što je ostavljen kratak rok od sedam dana za podnošenje predloga kandidata i to bez ijedne sednice nadležnog Odbora za kulturu i informisanje.

„Po zakonu odbor je ovlašćen predlagač i odbor pokreće procedure, a ne predsednik odbora i on je morao da zakaže tu sednicu odbora“, rekla je poslanica DS i nekadašnja predsednica Odbora za kulturu i infomrisanje.

Marjanović je ocenila da su razlog za hitni izbor poverenika primedbe iznete u izveštaju Evropske komisije i istakla da je zabrinjavajuće to što je vladajuća većina bila „gluva“ na apele opozicije i civilnog društva i gradjana koji su molili da se ta procedura pokrene.

Govoreći o prethodnom povereniku Rodoljubu Šabiću ona je rekla da ga je dva puta u ime DS predlaga na tu funkciju, a da su on i njegovi saradnici tu instituciju podigli od nule i dokazali da je moguće raditi nezavisno i u skladu sa interesima gradjana i vladavine prava, odnosno po slovu zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.