U trendu

Vesna Rakić Vodinelić: Poništiti nezakonit izbor Sikimića za direktora Agencije

Funkcionerka Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić pozvala je danas Odbor Agencije za borbu protiv korupcije da poništi svoju odluku o izboru diplomiranog pravnika iz Beograda Dragana Sikimića za direktora Agencije jer, kako je ocenila, ne ispunjava uslove za tu funkciju zato što se nalazi u sukobu interesa.

Ona je u pisanoj izjavi navela da Odbor to ovlašćenje ima na osnovu Zakona o opštem upravnom postupku i da ga mora iskoristiti, jer je u slučaju izbora Sikimića za direktora očigledan sukob privatnog i javnog interesa.

„Sukob privatnog interesa Dragana Sikimića koji se sastoji u tesnoj povezanosti sa SNS, na jednoj strani, i javnog interesa koji direktor mora zastupati, na drugoj strani, jeste očigledan i sastoji se u tome što Agencija, preko svog direktora ima i nadležnosti vezane za finansijsku kontrolu političkih stranaka. A Dragan Sikimić je jedan od finansijskih donatora SNS“, kazala je Rakić Vodinelić.

Ona je ocenila da Odbor ne bi mogao izabrati Sikimića za direktora Agencije da je utvrdio lako dokazive činjenice koje su javno dostupne i potvrdjene javnim ispravama – o donacijama Sikimića SNS-u, a o tome ima dokaze u svojoj bazi, da je utvrdio činjenice da je bio član Radnog tela u Zemunu na predlog SNS-a, o čemu na sajtu Republičke izborne komisije postoji dokaz – rešenja te Komisije, da je utvrdio da je Sikimić bio kandidat na listi SNS za izbor opštinskog odbornika o čemu se mogao obavestiti u „Službenom listu Grada Beograda br. 28/2016“

„Izborom lica koje očigledno ne ispunjava zakonske uslove, a dokazano je blizak SNS-u, omogućava se jednoj političkoj stranci za ovlada gotovo svim institucijama države, što vodi ne samo partizaciji, već uništavanju institucija. Ima života i ljudi i izvan SNS-a“, navela je ona.

Agencija za borbu protiv korupcije prošle nedelje je saopštila da je imenovan novi direktor Dragan Sikimić, dosadašnji zamenik direktora Nacionalne služba za zapošljavanje.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) objavila je potom da je Sikimić, bio je jedan od donatora Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika na izborima u Zemunu 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar