U trendu

Vilijamson: Potvrdjivanje optužnice ogroman korak napred za pravdu žrtava

Potvrdjivanje optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine ogroman je korak napred u nastojanju da se osigura pravda za žrtve zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu, ocenio je Klint Vilijamson, bivši glavni tužilac Radne grupe za specijalne istrage EU.

On je za KoSSev naveo da su žrtve, medju kojima su Srbi, Romi i druge manjine sa Kosova, kao i sami Albanci za koje se smatralo da su politički protivnici optuženih, godinama strpljivo čekale da počinioci za njih odgovaraju.

„Želim da vam se zahvalim na vašoj posvećenosti ovom sudskom procesu i ohrabrim vas da prodjete kroz proces svedočenjem ili na bilo koji drugi način pomažući sudu kada se to od vas zatraži“, poručio je Vilijamson žrtvama.

Dodao je i da optuženi imaju pravo na pošteno i objektivno sudjenje i da je uveren da će sud to i omogućiti.

„Iako je ova optužnica važan korak u tom pravcu, sudski postupak tek treba da se odigra i to će potrajati“, naveo je Vilijamson za KoSSev.

Klint Vilijamson bio je glavni tužilac Specijalnog tima Evropske unije za zločine na Kosovu od 1999. godine, tima koji je formiran nakon izveštaja nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, koji je vodje oslobodilačke vojske Kosova doveo u vezu s teškim zločinima i trgovinom organima.

Vilijamson je 2014. godine tvrdio da sa svojim timom nije našao dokaze za pokretanje optužnice za trgovinu organima, ali i da su pribavljeni dokazi dovoljni za pokretanje optužnica.

Ubrzo zatim, usledilo je formiranja Specijalnog suda, navodi KoSSev.

Od ove nedelje u pritvorskim jedinicama Specijalizovanih komora za zločine na Kosovu nalaze se sada već bivši kosovski predsednik Hašim Tači, uz svoje nekadašnje saradnike, nakon što su optužnice protiv njih potvrdjene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.