U trendu

Vlada Kosova: O razgraničenju sa Crnom Gorom posle odluke Skupštine o poverenju Vladi

Sednica Vlade Kosova na kojoj je trebalo da bude utvrdjen predlog zakona o razgraničenju sa Crnom Gorom odložena je danas i biće održana posle sednice Skupštine Kosova na kojoj se glasa o poverenju Vladi.

„Posle diskusija koalicionih partnera Demokratske partije Kosova (DPK) – Demokratskog saveza Kosova (DSK) kojima su prisustvovali i predstavnici SAD postignuta je saglasnost da se sednica Vlade, na kojoj će biti razmotren Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma o graničnoj liniji Kosova i Crne Gore, održi posle sednice Skupštine Kosova koja će biti održana u sredu“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ratifikacija sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom jedno je od najznačajnijih pitanja za „budućenost gradjana i države Kosovo“.

Na dnevnom redu skupštinske sednice, zakazane za sredu, je glasanje o (ne)poverenju Vladi Kosova kojom predsedava Isa Mustafa.

Politički analitičari ocenili su da je današnja odluka da se razgraničenje sa Crnom Gorom razmatra posle zahteva za izglasavanje nepoverenja u suštini pritisak na DPK da njeni poslanici ne glasaju za predlog opozicije za smenu Vlade.

Analitičari su ocenili da bi posle eventualnog izglasavanja nepoverenja Vladi Mustafa mogao da okrivi DKP za neuspehe u vezi sa ukidanjem viza gradjanima Kosova i razgraničenja sa Crnom Gorom.

Predsednik Skupštine Kadrij Veselji i premijer Isa Mustafa ranije su kazali da ukoliko ne bude usvojen zakon o razgraničenju sa Crnom Gorom, nema smisla nastaviti sa sadašnjom koalicijom DSK-DPK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.