U trendu

Vlada Kosova: Presuda Mladiću pobeda međunarodne pravde i satisfakcija za žrtve

Vlada Kosova ocenila je danas da presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, kojom je osudjen na doživotnu kaznu zatvora, predstavlja pobedu medjunarodne pravde i satisfakciju za žrtve rata u Bosni i Hercegovini i da je vlast predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića na Kosovu primenila iste oblike zločina za koje je Mladić osudjen.

„Vlada i narod Kosova ovim povodom podsećaju svetsku javnost da su režim Slobodana Miloševića i njegovi generali takodje primenili i na Kosovu sve oblike zločina opisane u optužnici protiv Mladića“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova povodom presude Mladiću.

Kako se navodi, „Miloševićeva Srbija“ ubila je 11.000 albanskih civila na Kosovu, spalila i uništila 130.000 kuća, uzela kao taoce još 4.000 ljudi, koristila kao ratno orudje silovanje hiljada žena, i na kraju je deportovala oko 800.000 Albanaca sa Kosova.

„Vlada Kosova smatra da je suviše jeziv signal za generacije koje dolaze, tendencija rehabilitacije ratnih zločinaca, bilo kroz njihovo pretvaranje u heroje, bilo kroz njihovu rehabilitaciju, tako što ih predlažu za predavače na vojnim akademijama“, ocenjuje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da poruka koju je danas preneo Haški tribunal „treba da služi pre svega vladama u regionu da se smelo suočavaju sa prošlošću i da pokažu više odlučnosti da kažu ne etno-nacionalističkim politikama, kao i da podstiču više razumevanja prema žrtvama, bez obzira na njihovo poreklo“.

„Ova presuda Haškog tribunala treba da posluži kao podsetnik vladama u regionu da definitivno odustaju od nasilja u rešavanju otvorenih pitanja i da se usmere ka pomirenju, priznavanju i poštovanju medjusobnih vrednosti, da bi se ohrabrilo prihvatanje zajedničkih evropskih vrednosti i da bi se podstakla težnja naroda regiona ka evropskim i evroatlantskim integracijama“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.