Vlada pokušava da namakne što više novca u državnu kasu

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je osnovni razlog donošenja izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu „i još niza zakona koji su u predizbornoj groznici počeli da se donose preko noći po hitnom postupku“, da se namakne što više novca u državnu kasu.

On je u Skupštini Srbije u raspravi o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kazao da je razlog donošenja tog zakona po hitnom postupku i to kako bi se Vlada hvalila sa što većim brojem stranih investitora, koliko god oni bili efikasni ili ne.

Čanak je zatražio povlačenje iz procedure predloženih rešenja u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, na šta mu je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kazala da ne treba samo da iznosi kritike već i da predloži neka rešenja.

Ona je podsetila da je Čanak pre mesec dana obećao da će za tri dana dostaviti nove predloge zakona, ali ti predlozi još nisu dostavljeni.

„Ovo su naša rešenja, vi nam niste dostavili svoja, samo umete da kritikujete. Ovo je sada pokušaj spašavanja onoga što se spasiti može i biće uspešno“, rekla je ona.

Bogosavljević Bošković je naglasila da se izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne donosi po hitnom postupku i da je bila organizovana transparentna javna rasprava kao i da su u njegovoj izradi učestvovali poljoprivrednici.

Ona je odgovarajući na pitanje Čanka „kako misli da paori kupe zemljište kada im još nisu isplaćene subvencije“, kazala da je isplaćeno 90 odsto subvencija poljoprivrednicima, a da će ostatak biti isplaćen u narednim danima“

Čanak je u raspravi naglasio i da će ostati centralizovan sistem ukoliko se predloženoj formi usvoji Zakon o poljoprivrednom zemljištu a desetine hiljada porodica će izgubiti mogućnost da nastave da koriste državno zemljište.

„Ako ti ljudi ne mogu više da ostanu na zemlji, oni će krenuti u gradove i time ćemo napraviti ne samo dodatan socijalni problem, nego ćemo potkopati mogućnost opstanka sela i sve će se pretvoriti u isključivo veleposedničke konglomeracije poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Čanak.

Bogosavljević Bošković je kazala da prema podacima kojima raspolaže, svega 4.485 gazdinstava u Vojvodini zakupljuje zemlju, a da Srbija ima oko 360.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, naglašavajući da ne razume kako se došlo do cifre od „desetine hiljada“, i da je to zamena teza i širenje dezinformacija.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov kazala je da je neobično da ministarka izražava veliko nezadovoljstvo što se ovaj zakon ne usvaja, naglašavajući da DS nije zadovoljan time što se 30 odsto državnog poljoprivrednog zemljišta poklanja.

„Nepravda, korupcija i šteta za poljoprivrednike se nalazi u svakom članu ovog zakona. Cilj koji vi navodite za njegovo donošenje je apsoutno netačan“, kazala je ona.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike