U trendu

Vlada Srbije usvojila više uredbi u vezi borbe protiv epidemije Kovid-19

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici više uredbi u vezi borbe protiv epidemije Kovid-19, koje se odnose na unapredjenje proizvoda i infrastrukture u borbi protiv epidemije, o dodeli pomoći privredi i ustanovama kulture, kao i odluku o uspostavljanju portala e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava.

Kako je saopšteno iz vlade Srbije, Uredbom za dodelu državne pomoći za istraživanje, razvoj i unapredjenje proizvoda i infrastrukture neophodne za borbu protiv Kovid-19 obuhvaćeni „lekovi i terapijska sredstva, uključujući vakcine, njihovi poluproizvodi, aktivni farmaceutski sastojci i sirovine“.

Istom uredbom predvidjeni su kriterijumi za dodelu državne pomoći za medicinska sredstva, bolničku i medicinsku opremu i neophodne sirovine za izradu istih, za dezinfekciona sredstva, njihove poluproizvode i hemijske sirovine potrebne za njihovu proizvodnju, kao i za alate za prikupljanje i obradu podataka.

Posebnom Uredbom su propisani uslovi i kriterijumi pod kojima učesnici na tržištu, koji se nalaze u teškoćama zbog epidemije, mogu da dobiju državnu pomoć, a Uredbom o horizontalnoj državnoj pomoći propisani su kriterijumi pod kojima mala i srednja preduzeća mogu da dobiju pomoć.

Usvojena je i Uredba državne pomoći za kulturu, koja se odnosi na muzeje, arhive, biblioteke, umetničke i kulturne centre, pozorišta, bioskope, operske i koncertne dvorane, a ovim aktom su obuhvaćena i celokupna nepokretna i pokretna materijalna  dobra, festivali, izložbe i ostale slične kulturne delatnosti.
Članovi vlade usvojili su i Uredbu o utvrdjivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih „startap“ i „smart siti“ centara za 2021. godinu, za šta je obezbedjeno je 45 miliona dinara.

Vlada Srbije donela je odluku da se uspostavi portal e-Konsultacije, kao sastavnog dela portala e-Uprava, sa ciljem da se javnosti omogući da na jedinstven i ravnopravan način elektronskim putem učestvuje u procesu pripreme i usvajanja dokumenata javnih politika i propisa.

Staro jezgro Zrenjanina proglašeno je na današnjoj sednici Vlade za zaštićenu prostorno kulturno-istorijsku celinu, koja se ističe svojom istorijsko-umetničkom, arhitektonskom i urbanističkom vrednošću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.