U trendu

Vlada: Usvojen Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti

BEOGRAD – Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

„Od 2005. godine, kada je usvojen važeći zakon, došlo je do značajnih promena u društveno-ekonomskim odnosima i novina u sistemu zdravstvene zaštite, što je uslovilo potrebu da se ova oblast reformiše. Ovim predlogom zakona uređuje se sistem zdravstvene zaštite, njegova organizacija, društvena briga za zdravlje stanovništva, opšti interes i nadzor nad sprovođenjem ovog propisa“, kaže se u saopštenju Vlade.

Na današnjoj sednici usvojeni su i predlozi zakona o potvrđivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) i o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima ove međunarodne organizacije, čime će se omogućiti uključivanje u evropski i svetski istraživački prostor i Srbiji biti dodeljene privilegije i imuniteti neophodni za obavljanje naučne delatnosti.

Vlada je usvojila i Uredbu o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, kojom je predviđeno da se 30 odsto predviđenih sredstava raspoređuje jednako svim registrovanim nacionalnim savetima, a preostalih 70 odsto srazmerno broju pripadnika određene nacionalne manjine, koju nacionalni savet predstavlja prema rezultatima poslednjeg popisa stanovniptva.

Danas usvojenom Uredbom o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike u 2019. godin, obezbeđeno je 650.000.000 dinara za sprovođenje ovog programa, s obzirom na to da je njen prioritet poboljšanje demografske slike zemlje.

Vlada Srbije donela je i Odluku o osnivanju Privrednog društva „5. evropske Univerzitetske igre Beograd 2020“, povodom održavanja evropskih univerzitetskih igara u Beogradu u julu 2020. godine, na kojima će studenti-sportisti imati priliku da se nadmeću u 25 sportova i sportskih disciplina. Osnivač ovog privrednog društva je Republika Srbija, čije će sedište biti u Beogradu, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike