U trendu

Vladika Irinej: Odgovor Sinoda na pismo HBK biće javan

BEOGRAD – Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije (HBK) iz novembra prošle godine koje je obelodanjeno mimo uobičajene prakse, a u kojem se srpski patrijarh Irinej i portparol SPC, vladika bački Irinej, optužuju za vređanje žtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, i taj odgovor biće javan, pišu danas „Večernje novosti“.

Vladika Irinej kaže da Sinod smatra da je i crkveno i civilizacijski neprihvatljivo da se službena prepiska iznosi u javnost, ali, kako kaže, pošto je HBK odlučila da postupi drugačije, i odgovor Sinoda SPC biće javan.

On za beogradski dnevnik kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i srpskog patrijarha.

Nikada se, kaže, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti HBK u celiniti, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, kao portparol SPC, odgovara „na napade ne malog broja gospode biskupa u Hrvatskoj“.

„Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji“, kaže vladika Irinej, i dodaje da se sudeći prema izjavama u hrvatskoj javnosti tih biskupa, lako se može zaključiti da oni nisu manjna u okviru svoje crkve u Hrvatskoj.

Potvrdio je da je Sveti arhijerejski sinod pismo HBK dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Pored toga, kaže vladika, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

„Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega“, naveo je vladika Irinej.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike