U trendu

Vladimir Kovačević ponovio tvrdnju da RFZO ne izmiruje redovno finansijske obaveze apotekama

Predsednik stranke Nova – Da se struka pita Vladimir Kovačević ponovio je danas tvrdnju da Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ne izmiruje redovno finansijske obaveze prema apotekama.

„Obaveze iz februara izmirene su u maju, a 12. decembra je bila uplata za septembar (Pirot, Sjenica, Leskovac, Kruševac). Ima apoteka koje šest meseci nisu dobile uplatu RFZO-a, zbog navodnih administrativnih razloga. Spisak oštećenih apoteka je poznat centrali stranke“, rekao je Kovačević, a saopštila ta stranka.

Dodao je da radnici za zdravstvo izdvajaju na neto platu od 35.555,62 dinara 14 odsto ili 4.940,72 dinara, a RFZO samo treba da deo primljenih sredstava prosledi apotekama.

„Zbog toga je odgovornost za potencijalne nestašice lekova na rukovodstvu RFZO-a“, rekao je Kovačević.

Istakao je da to nisu jedine nepravilnosti, nego da „birokratija Fonda, više od deset meseci nije obradila zahtev domaćeg proizvodjača za podizanje registrovanog generičkog leka na pozitivnu listu, a korist je trebalo da imaju gradjani Srbije, jer bi lek od tada bio dostupan, uz participaciju od 50 dinara, ali je birokratija Fonda imala važnija posla“.

Fond, kako je rekao, plaća apotekama „bez sistema, selektivno i uz intervencije, što govori o potpunoj razgradnji ove važne organizacije koja predstavlja srce funkcionisanja zdravstvenog sistema Srbije“.

„Da li, kao opozicija, treba da okrećemo glavu od narastajućih anomalija u društvu i doživimo štetu kakvu smo doživeli u energetskom sistemu? Ili je posao stranke Nova Da se struka pita da baš to radimo, da pritiskom javnosti tražimo stručnost, da sistem pravilno funkcioniše“, rekao je Kovačević.

RFZO je juče odbacio njegove navode da ne plaća redovno obaveze apotekama i da su neizmirena dugovanja izmedju tri meseca i pola godine.

„Optužbe Kovaćevića da RFZO može biti direktan krivac za potencijalne nestašice lekova potpuno su neosnovane. Plaćanje faktura za izdate lekove na recept i pomagala u apotekama je kontinuirano i redovno na mesečnom nivou. Plaćanje se vrši u skladu sa rokom, utvrdjenim zaključenim ugovorima sa državnim i privatnim apotekama“, naveli su iz RFZO.

Dodaje se da izdvajanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje ne iznose 14 odsto, već 10,3 odsto, a da ih RFZO troši isključivo namenski, što potvrdjuju izveštaji o reviziji koji se rade od 2011. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.