U trendu

Vlasi: Beograd propagandom o Velikoj Albaniji skreće pažnju

Savetnik predsednika Kosova i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vlasi izjavio je danas da „izjave srpskih zvaničnika o takozvanoj velikoj Albaniji služe da se Kosovo i Albanija predstave kao destabilizujući faktor u regionu“ i da je na delu povratak na scenu politike iz vremena Slobodan Miloševića.

„Propaganda iz Beograda i takav stav zvaničnih vlasti u odnosu na Kosovo i i ljude s Kosova drži podgrejanom atmosferu napetosti i neprijatan osećaj u komunikaciji izmedju Srbije i Kosova“, izjavio je Vlasi gostujući na televiziji N1.

Vlasi je rekao da ne vidi kao provokaciju izjave o „velikoj Albaniji“ nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koje imaju „više komične nego tragične dimenzije“.

Veće posledice na odnose Beograda i Prištine i stanje u regionu, dodao je Vlasi, mogu imati izjave premijera i drugih zvaničnika Srbije, nego izjave Haradinaja, koji je lider opozicione partije.

„Ne volim da komentarišem ničije izjave, ali izjave kako je Haradinaj provocirao Srbiju i destabilizuje stanje u regionu ako kaže da nas Srbija ostavi na miru i da gledamo svoja posla, ne vidim šta je tu provokacija“, kazao je Vlasi, dodajući da su „komične“ izjave Haradinaja da će osvojiti trećinu srpske teritorije.

Vlasi je dodao da se nikada u rečniku zvaničnika Albanije i Kosova neće čuti pojam „velika Albanija“.

„Svakome je jasno da se srpske vlasti tom retorikom služe da predstavljaju Kosovo i Albaniju kao destabilizujući faktor. Te provokacije o „velikoj Albaniji“ su smešne, nećemo da okrenemo Evropu i svet protiv nas“, rekao je Vlasi, dodajući da su se Albanci u Makedoniji akomodirali i da traže svoje mesto u političkom životu Makedonije.

Takva propaganda, ocenio je Vlasi, zapravo je pokušaj skretanja pažnje s toga da je Srbija, „uprkos zvaničnom jeziku da je faktor stabilnosti, jedini faktor destabilizacije“.

„Ništa Srbija nije kriva, krivi su gradjani Bosne, Hrvati, Albanci. Tada su nas optuživali da rušimo Jugoslaviju, sada da pravimo Veliku Albaniju“, kazao je Vlasi.

Vlasi je ocenio da, posle perioda posle 5. oktobra 2000. kada je „makar prećutno potisnuto vreme Miloševićevog režima“, sada je sve kao u njegovo vreme, uključujući pokušaje da se na drugog prebaci krivica.

„Svi vide i razumnim ljudima je jasno da je na delu povratak na scenu politike iz Miloševićevog režima, samo opasnosti od rata nema. Srbija ne može da nasrne ni na koga kao što je 1998. i 1999. na Kosovo“, kazao je Vlasi.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike