U trendu

VOICE: Izborni uslovi gori nego pod Miloševićem

Izborni sistem u Srbiji je zastareo i opterećen brojnim problemima – od neuredjenog biračkog spiska, izuzetno loše kontrole izbornog postupka i finansiranja partija, zloupotrebe medija i institucija od strane vlasti, pa do rada izbornih komisija, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da su osnovni problemi sa izbornim sistemom u Srbiji to što gradjani ne znaju koga biraju, kao i to što je u parlamentu loša teritorijalna pokrivenost, jer Beograd konstantno ima najmanje 100 od 250 poslanika, iako čini 22,5 odsto stanovništva Srbije.

„Kada tome dodamo Novi Sad, Niš i Kragujevac, dobijamo metropolizaciju, gde najveći gradovi, koji čine ispod 50 odsto stanovništva republike, imaju maltene dve trećine poslanika u parlamentu“, naveo je Dašić.

Dodao je da procedure oko izbora nisu regulisane jednim zakonom, već se finansiranje uredjuje preko Zakona o finansiranju političkih partija, a kontrola predizborne kampanje preko seta medijskih zakona i podzakonskih akata.

„Onog trenutka kada jedna partija ostvari više od 50 odsto, imate totalno urušavanje zakonodavne i sudske vlasti i njihovo potpuno podilaženje pod kontrolu izvršne. Mi sada imamo plemensku demokratiju. Partije su plemena i za njih važe plemenski zakoni, jer su partije iznad zakona države. Pričali su nam o dualnom obrazovanju, a uveli su nam dualno zakonodavstvo“, ocenio je Dašić.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da i proporcionalni i većinski sistem imaju svojih prednosti i mana, ali je dodao da bi u slučaju većinskog izbornog sistema „preletači“ zazirali od prelaska u druge stranačke redove.

„Verovatno bi slični efekti bili postignut i nekom vrstom kombinovanog sistema kakav postoji u Nemačkoj, gde se glasa i za listu i za pojedinca. A dok se ne promeni izborni sistem, ljudi treba da se zalažu i jasno iskažu da bi želeli da znaju ko je taj ko će biti njihov predstavnik. Treba da glasaju za one stranke, za one liste, koje im daju mogućnost da utiču na to ko će da udje u skupštinu“, kazao je Nenadić.

On je ocenio postoji „odličan lek protiv preletača“, koji do sada nije primenjivan, a to je tužilaštvo.

„Nije problem kada neko promeni svoju političku volju, pa počne da glasa za stavove stranke koju ranije nije podržavao, već da je problem kada za to dobije protivuslugu. Svedoci smo da se u mnogim slučajevima, naročito na lokalnom nivou, tačno zna šta je odbornik dobio zauzvrat za taj prelazak u drugi tabor – da li je dobio radno mesto u opštinskim službama ili neko njegov, ili možda neki unosan posao. To se sve tačno zna, a to nije dozvoljeno ni sadašnjim zakonima. To nema veze sa izbornim sistemom, nego je predmet krivičnog prava, a činjenica je da se tužioci nikada nisu bavili takvim slučajevima, čak ni kada su javno iznošeni“, naveo je Nenadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.