U trendu

VOICE: Zloupotreba službenih vozila u Staroj Pazovi u stranačke svrhe SNS-a

Službene automobile mimo zakona u stranačke svrhe koristila je Srpska napredna stranka (SNS) posebno u predizbornoj kampanji, ali i na sam dan održavanja lokalnih izbora u Beogradu, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Koordinatori izbornog štaba SNS-a za opštinu Novi Beograd bili su aktuelni predsednici opština Ruma i Indjija, a u toku nedavne kampanje i na sam dan lokalnih izbora u Beogradu zabeležen je niz slučajeva potencijalnih zloupotreba javnih resursa od opštinskih, gradskih, ali i republičkih funkcionera, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Na fotografiji koju je VOICE objavio jasno se vidi izborni materijal SNS-a u vozilu marke „škoda“, na čijim je vratima ispisano „Opštinska uprava Stara Pazova“.

Načelnik Opštinske uprave opštine Stara Pazova Bojan Kovrlija ni nakon isteka zakonskog roka od 15 dana nije dostavio redakciji VOICE-a putne naloge tog vozila na osnovu zahteva za pristup informacijama od javnog značaja.

Takodje, Kovrlija nije odgovorio ni na pitanje ko je od 1. februara do 4. marta 2018. godine koristio službeno vozilo opštinske uprave.

„Korišćenje službenih vozila za potrebe izborne kampanje predstavlja zloupotrebu javnih resursa radi ostvarivanja nekih koristi za neku odredjenu političku grupu i kao takvo ne samo da je protivno Zakonu Agenciji za borbu protiv korupcije već ono može biti okarakterisano i kao krivično delo“, rekao je za VOICE Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija.

On je rekao da postoje neki slučajevi kada se službena vozila mogu koristiti, ali to se odnosi na zaštitu funkcionera kao što su predsednik Republike, ministar unutrašnjih poslova ili druge osobe koje po proceni nadležnih moraju koristiti 24 časa obezbedjenje.

„Naravno, kod ljudi iz lokalne samouprave je mala verovatnoća da postoje takvi razlozi te je ovde reč o zloupotrebi javnih resursa“, kazao je Nenadić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar