U trendu

Vojna vežba i u Titelu, prisustvovali Vulin i Mirović

TITEL – U sklopu obeležavanja stogodišnjica pobede u Prvom svetskom ratu, u Titelu je održana vojna vežba, u okviru vežbe „Vek pobednika 1918-2018“ kojoj su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i predsednik vlade AP Vojvodine, Igor Mirović.

U toj velikoj vojnoj vežbi koja je, pored Titela, održana na još devet lokacija u Srbiji, učestvovalo je više od 9.000 vojnika i starešina, što je čini najvećom vojnom vežbom viđenom u Srbiji i region.

„Od 2012. do danas vojska Srbije se od jedne demoralisane, skoro napuštene vojske, koja je trebala da nestane, pretvorila u savremenu, borbenu vojsku koja se obnavlja“, rekao je Aleksandar Vulin, ministar odbrane, a potom najavio i povećanje plata vojnika i stambenu izgradnju.

„Vežba kao što je ova se priprema decenijama“, i dodao da je malo armija u svetu koja na 10 mesta u isto vreme mogu da odgovore na borbu, istakao je Vulin na kraju.

„Vežba realizovana sa gotovo 900 stotina učesnika pokazala je sposobnost u veoma složenom manevru sa jedinicama raznih rodova naše vojske“, izjavio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

„Dobra je osposobljenost i pešadijske jedinice i izviđačke čete i rečne ratne flotile, kao i avijacije“, dodao je on i istakao da je zadovoljan viđenim i kao predsednika Pokrajinske vlade, ali i kao pripadnik rezervnog sastava vojske.

„Zaključak svih današnjih aktivnosti koje je izvodila Vojska Srbije je da su ostvareni svi ciljevi koji su planirani u okviru taktičko vojne vežbe ‘Vek pobednika 1918 2018’. Odlučnost, sposobnost, hrabrost, odnos države prema vojsci i vojske prema državi, čini je nepokolebljivom“, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović.

Vežba „Vek pobednika 1918-2018“ izvedena je istovremeno na 10 lokacija – na privremenom poligonu Pešter, u vojnim kompleksima „Pasuljanske livade“, „Titel“, „Međa“, „Borovac“ i „Orešac“, u rejonima Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera, Sremske Mitrovice i u Beogradu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike