U trendu

Vojni sindikat Srbije: Ministar odbrane naredio da se zaposlenima oduzmu privatni telefoni

Vojni sindikat Srbije je danas saopštio da je svim zaposlenima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane „naredjeno“ da daju saglasnost za „privremeno oduzimanje“ svojih privatnih mobilnih telefona „na neodredjeno vreme“, da bi se „ostvario uvid u sadržaj i podatke“ u telefonima.

Vojni sindikat Srbije je naveo da je zatražio mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti o tome kako da adekvatno zaštiti prava i interese pripadnika Vojske čiji je to jedini reprezentativni sindikat.

Medjutim, Sindikat je već pozvao sve pripadnike Vojske Srbije da ne potpišu izjavu kojom daju saglasnost za „privremeno oduzimanje“ svojih privatnih mobilnih telefona, jer je to njihovo lično pravo, i zbog toga ne mogu snositi nikakve sankcije.

Naredjenje je dato „pod izgovorom zaštite tajnih vojnih podataka“ što, navodi Sindikat, nikako nije osnov za takvu naredbu jer se tajni vojni podaci već štite zakonima i Krivičnim zakonikom koji jasno propisuje slučajeve koji se sankcionišu ukoliko neko te podatke ugrozi ili učini dostupnim trećim licima.

Sindikat to naredjenje ministra odbrane Aleksandra Vulina vidi kao „još jednu u nizu zloupotreba službenog položaja“ i prekoračenje službenih ovlašćenja, kao najgrublje kršenje osnovnih ljudskih prava, sloboda i privatnosti pripadnika Vojske.

Zakonom je propisano da samo policija – u ovom slučaju vojna, pod rukovodstvom i uz odobrenje tužioca ili suda, i ako su za to ispunjeni odredjeni zakonski uslovi, može privremeno oduzimati predmete poput mobilnog telefona, naveo je Vojni sindikat Srbije.

Ti uslovi u slučaju sporne naredbe ministra odbrane „svakako nisu ispunjeni i predstavljaju prevaru zaposlenih u Vojsci da izvrše naredbu ministra i daju saglasnost da budu sutra i prisluškivani, a njihovi lični podaci zloupotrebljeni“, upozorava Sindikat u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.