U trendu

Vojni sindikat traži od Vulina da ne bruka vojsku nošenjem crne uniforme

Vojni sindikat Srbije uputio je danas otvoreno pismo ministru odbrane Aleksandru Vulinu u kojem je apelovao na njega da prestane da nosi crnu uniformu nepoznatog porekla kada posećuje vojne jedinice jer time „bruka slavnu srpsku uniformu“. 

„Na vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama primećeno je, ponovo ste nosili crnu uniformu, nepoznate namene i porekla, koju ne prepoznaju propisi Vojske Srbije, niti zakoni ove zemlje. Prestanite, aman, da brukate slavnu srpsku uniformu! Uniforma srpskog vojnika natopljena je krvlju naših slavnih predaka od Kosova, preko Drine i Cera do Paštrika i Košara“, navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat je poručio Vulinu da se donekle može shvatiti „lečenje adolescentskih kompleksa nastalih u vreme kada nije služio vojsku“ kroz pokušaje da Vojsku Srbije pretvori u idolopokloničku partijsku organizaciju.

„Medjutim, u aktuelnom geopolitičkom trenutku, kada nam teroristi na srpskom Kosovu i Metohiji hapse, šutiraju i razvlače po ulici srpske državnike ma ko oni bili, u pokušaju otimanja 15 odsto državne teritorije, avanturističko oblačenje crne uniforme pred državnim vrhom poruka je koja može naneti veliku štetu ugledu srpske države i nacionalnim interesima. Uniformu crne boje nosile su SS divizije, italijanski fašisti i ozloglašene ustaše u NDH. Isti oni koji su izvršili genocid u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata“, naveo je sindikat.

Ta organizacija je, takodje, ocenila da Vulinovo nošenje crne uniforme vredja najdublja osećanja žrtava i potomke svih koji su pogubljeni u genocidu i streljanju od Banjice do Šumarica. 

„Da li svetu poručujemo da se kao slavna vojska, koja je uvek stajala nasuprot najvećoj pošasti u 20. veku, identifikujemo upravo sa zlom od koga smo kao narod brutalno stradali? Koju poruku šaljete medjunarodnoj javnosti? Zašto Vam na to ne sugerišu Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba, savetnici u Ministarstvu kojima je glavni problem da li vojnik ima kapu, sudjenjem za verbalni delikt i mobingom iscrpljene i bukvalno gladne vojske“, dodaje se.

Vojni sindikat Srbije je ocenio da je crna uniforma primerenija igranju kaunter strajka (kompjuterska igra) ali da Vulin nošenjem te uniforme baca ljagu na sve one koji će sutra svojim životima braniti Srbiju. 

„Apelujemo na Vas da obučete uniformu Vojske Srbije, onu koja je propisana, da je nosite prilikom posete jedinicama naše slavne vojske, da poštujete zakone ove zemlje i ne brukate nas više“, navodi se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.