Vojvodina je srpska autonomija, nema internacionalizacije

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas u Novom Sadu da bi, da nije bilo SPS-a, pitanje Vojvodine danas bilo internacionalizovano kao što je internacionalizovano pitanje Kosova.

“Stvaranje jedinstvene Srbije za vreme SPS-a je istorijska pobeda za Srbiju i srpski narod. Vojvodina je srpska autonomija, ona je autonomija u Srbiji a ne autonomija protiv Srbije. Nijedna zemlja na svetu ne bi tolerisala cepanje svoje teritorije”, rekao je Dačić u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) na obeležavanju 25 godina postojanja SPS-a.

On se založio da se posle pokrajinskih izbora na proleće uspostavi dobra saradnja vlasti u Srbiji i vlasti u Vojvodini, kako bi cela Srbija mogla da se razvija.

Dačić je kazao da Srbija nikada ne sme da zaboravi antifašističku borbu.

“Rehabilitacija Draže Mihailovića, Milana Nedića i ostalih je velika sramota za srpsku državu, to ne radi nijedna država u Evropi. Umesto da se ponosimo antifašizmom, mi rehabilitujemo kvislinge i one koji su saradjivali sa fašistima. Naša parola je vrlo jasna: Smrt fašizmu! Ja sam skinuo sliku Milana Nedića iz Nemanjine 11, jer on nije premijer Srbije, on je fašistički sluga”, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, o ulozi bivšeg predsednika SPS-a Slobodana Miloševića će suditi vreme, bez obzira šta ko mislio o njemu.

“Želim još jednom da kažem da ćemo ispraviti sve ono što nije valjalo, ali smo ponosni i na sve ono što je bilo dobro kada je predsednik stranke bio Slobodan Milošević””, rekao je Dačić i dodao da je Milošević bio “kidnapovan” i odveden u Haški tribunal.

Za predsednika Vlade Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića rekao je da je on njegov “prijatelj”.

Predsednik Pokrajinskog odbora SPS-a Dušan Bajatović, koga je voditeljka programa najavila kao “budućeg premijera Vojvodine”, rekao je da je “ovo srpska Vojvodina”, i dodao da se zbog toga skup održava u SNP-u.

“Projekti multikulturalnosti u staroj gospodji Evrope nisu dali očekivane rezultate. Ali mi u Vojvodini znamo da živimo jedni s drugima, a ne nametnuto jedni pored drugih. Vojvodina je u svakom smislu najevropskiji deo Srbije i to nas sve obavezuje. Uostalom, šta to razlikuje nezaposlenog Srbina ili Madjara?”, naveo je Bajatović.

Najavio je da će SPS inicirati donošenje novog Statuta Vojvodine, kao i zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine i dodao da će sve to garantovati napredak Vojvodine.

“Dunav i Sava nisu buduća granica sa Srbijom, već zajedno sa Tisom potencijal za ekonomski napredak”, kazao je Bajatović i dodao da će SPS “pogurati” i proces decentralizacije u Srbiji.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da je Srbija na “dobrom, evropskom putu”.

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Milan Krkobabić pozvao je da koalicija ostane jedinstvena oko svih bitnih nacionalnih i političkih stavova.

(Beta)

Ostavite komentar