U trendu

Vranjske: Mediji u Vranju naklonjeni SNS dobijaju najviĆĄe para

Redakcija ugaĆĄenog nedeljnika i internet portala „Vranjske“ ocenila je danas da je saopĆĄtenje Vlade Srbije o tome koliko je njihov medij dobio novca na konkursima „licemerno i cinično“ i da se u njihovom slučaju upravo radi o pokuĆĄajima guĆĄenja slobode medija, slobodne reči ili kritičkog miĆĄljenja, a ne suprotno, kako tvrde iz Vlade.

„Svaka priča o raspodeli sredstava i pominjanje brojki gubi smisao kada se zna da je Vranjska Plus, lokalna stranačka televizija Srpske napredne sranke (SNS) u Vranju, samo na poslednjem gradskom konkursu za sufinansiranje medijskih sadrĆŸaja dobila od Grada Vranja čak 6,5 mliona dinara! Reč je o televiziji koja je formirana pre neĆĄto viĆĄe od godinu dana, za potrebe predizborne kampanje i izveĆĄtavanje o aktivnostima SNS na lokalu, medijskoj kući koja dnevno ima desetak minuta vlastite produkcije u vidu vesti, dok ostatak programa čine reemitovani sadrĆŸaji medijskih kuća iz drugih gradova Srbije“, navodi se u reagovanju „Vranjskih“.

Vlada Srbije ranije danas odbacila je tvrdnje da se u slučaju nedeljnika „Vranjske“ radi o guĆĄenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog miĆĄljenja i navela da je taj list u proteklom periodu dobio značajne sume od republičkih i gradskih vlasti.

Taj list, medjutim, navodi da je na istom konkursu na kojem je „Vranjska plus“ dobila 6,5 miliona dinara portal „Vranjskih“ dobio 150.000 dinara a ĆĄtampano izdanje nije dobilo niĆĄta, iako je reč o jedinim nedeljnim novinama na prostoru krajnjeg juga Srbije.

„Ako navedene brojke predstavljaju činjenice, a predstavjaju, onda je potpuno licemerno i predstavlja zamenu teza pričati o tome kako su Vranjske od Ministarstva kulture i informisanja za tri godine dobile 4,4 miliona. Treba li ići i dalje, pa reći da su joĆĄ dve medijske kuće, u rukama istog vlasnika, a takodje bliske vlasti koju predvodi SNS, samo na istom konkursu u Vranju dobile 4,9 miliona, ĆĄto sa onih 6,5 čini 11,4 miliona od ukupno odobrenih 14,5 miliona dinara na jednom konkursu. Postoje li u Vranju i drugi mediji i da li je ovo ravnopravan tretman vlasti prema njima?!“, navela je redakcija.

Oni su dodali da ne traĆŸe da budu privilogevani već samo da ĆŸele da imaju ravnopravan poloĆŸaj prilikom raspodele sredstava na konkursima.

„Besmisleno je, čak i perfidno smiĆĄljeno da ova Vlada i vlast uopĆĄte govori o trĆŸiĆĄtu i trĆŸiĆĄnom poslovanju, ako imamo pomenuti primer televizije Vranjska plus. Takodje, traĆŸimo ravnopravnost i u odnosu drĆŸavnih organa, pa i Poreske uprave prema medijima, bez obzira na to ko kakvu uredjivačku politiku ima. Kao i ravnopravan tretman u oglaĆĄavanju“, navela je redakcija i dodala da drĆŸavna i javna gradska preduzeća kao oglaĆĄivači koriste samo usluge medija naklonjenih vlasti, odnosno SNS.

„Vranjske“ su odbacile tvrdnje da se bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO.

„Jeste PIO Fond nama poslao otkaz ugovora o zakupu 31. januara, ali smo mi 21. marta poslali zahtev za zaključenje novog ugovora. Na taj zahtev nam oni nisu odgovorili, ali nam sve vreme dostavljaju mesečne fakture preko kojih plaćamo zakupninu. Računamo da to predstavlja prećutni dogovor za nastavak odnosa izmedju zakupodavca i zakupca do potpisivanja novog ugovora. Prethodno smo sve vreme imali ugovor sa Fondom PIO i izmirivali obaveze. Jesmo jedno vreme bili u kaĆĄnjenju ĆĄto se tiče plaćanja, i to usled oteĆŸanog poslovanja, ali smo sve obaveze izmirili. Tako da u trenutku kada nam je Fond PIO podneo tuĆŸbu u martu, a ni u ovom momentu ne kasnimo u plaćanju kirije“, navele su „Vranjske“.

Redakcija tog lista smatra i da je razlog za pokuơaj njihovog proterivanja iz prostorija Fonda PIO politički motivisan jer se deơava u momentu kada kadrovi SNS preuzimaju rukovodjenje filijalom tog fonda u Vranju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.